OS Rio | Det har klickat den senaste tiden

By on 13 augusti, 2016
Från en alptopp till en sockertopp. Snart flyger Lisa Nordén till Rio och sitt tredje OS.
Foto: Nicolas Montavon

De franska alperna där Lisa Nordén spenderat större delen av sommaren, är hennes bas i några dagar till. Sedan bär det av till Rio och det tredje raka OS:et för triathlonstjärnan.

Sedan det blev klart med OS-biljetten i slutet på maj har Lisa befunnit sig på höghöjdsläger i franska Morzine. Målet har varit solklart och satt på en enda sak. Att vara i absolut toppform på ett visst datum i augusti.

Och nu närmar sig det där datumet. Den 20 augusti står Lisa på startlinjen på Copacabana ihop med 54 andra starka triathleter.

Flyget till Rio lyfter på måndag och fram tills dess är det fokus på att slipa på detaljerna och ta hand om kroppen. De senaste veckorna har träningsupplägget förändrats mot tuffare och mer specifika pass, och det har gjort skillnad, berättar Lisa.

 – Jag mår väldigt bra nu. Det är en lagom balans mellan hårda pass och återhämtning. Träningen är tuffare och går i högre fart nu när det närmar sig och de senaste veckorna känns det som att det har klickat. Vi har kört hårda specifika pass, pass som gjort att jag känner mig redo, säger Lisa och fortsätter:

 För några veckor sedan hade jag en lite stressande känsla av att tiden rinner iväg men nu när passen går bättre och bättre och jag springer snabbare och snabbare så börjar det bli lite pirrigt.

Årets säsong har innehållet både ups and downs för Lisa. I början av juli kom hon till exempel 29:a på VM-deltävlingen i Hamburg men tog kort därefter en stark andraplats i tyska Bundesliga.

Jag åkte direkt till Hamburg från höghöjdslägret och det är inte helt optimalt. Kände mig tung och inte så lätt i steget. Bundesliga kort därefter var helt annat. Då hade jag fått genomköraren i Hamburg innan, vilket var bra. Kroppen fattade direkt vad som var på gång och det var skönt att få till en tävling där allt funkade. Så självförtroendet blir bättre och bättre. 

Väl på plats i Rio väntar en ovanligt tuff bana. Cykelsträckan innehåller flera branta stigningar, som triathleterna ska ta sig upp för inte mindre än åtta gånger.

Det är en väldigt speciell bana, jag har aldrig sett en så tuff cykling. Så det kommer inte att bli en löptävling… Det är hård cykling i fyra mil som gäller och uppemot 18 % lutning på något ställe, vilket är svårt att hitta ens här i Alperna, skrattar Lisa, och konstaterar att det hela kan komma att avgöras på just cyklingen.

Lisa Nordén och det 55 tjejer stora startfältet startar kl. 16.00 svensk tid, lördag 20 augusti. Herrarnas tävling går torsdag 18 augusti samma tid.

Sport | OS Rio 2016
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login