På plats bland tidigare IS-fästen

By on 26 januari, 2019
IS har fördrivits från Irak, men många lever fortfarande i internflyktingläger. För de som vågat återvända till sina hem är livet svårt. Foto: Annelie Edsmyr

– När vi kom in i byarna var det sönderbombat. Det var bara skal kvar av husen. När man såg tvätt hänga utanför förstod man att det bodde någon där, trots att det varken fanns fönster eller dörrar, berättar Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU. Hon är nyss hemkommen från norra Irak där PMU gör en insats för människor som levt under IS.

Den humanitära krisen i Irak går nu in i en ny fas. Många av de områden som tidigare kontrollerats av IS är återtagna och fyra miljoner internflyktingar har flyttat tillbaka till sina byar. Två miljoner människor lever fortfarande på flykt inom landet. PMU har stöttat Tearfunds arbete bland utsatta människor i Irak sedan 2014. Johanna Litsgård Lebourne, kommunikations- och insamlingschef på PMU har besökt Kirkuk, där bor människor i internflyktingläger efter att ha tvingats lämna sina hem på grund av IS. Hon besökte också byar dit människor börjat återvända för att bygga upp sina liv igen. Trots att IS hade fördrivits, gjorde de sig påminda överallt. 

De skrattade nästan när vi frågade vart IS tagit vägen, ”du kan stå bredvid en IS man utan att du vet om det”. IS kunde vara varsomhelst, men de hade satt på sig vanliga kläder. De levde i samhället igen. Säkerheten när vi reste var rigorös, säger Johanna. 

Under resan mötte hon många som hade levt under IS och som ville berätta sina berättelser. 

En mamma som hade flytt undan IS sa ”tänk dig att du flyr upp i bergen med dina barn, du har ingenting. Du ska lägga dig på marken för att sova och använder dina skor som huvudkudde. Samtidigt ser du hur bilarna åker runt och letar efter dig”, berättar Johanna och tillägger att mamman hade haft mardrömmar och försökt ta livet av sig efter flykten.

Man hade inte bara överlevt, man tar med sig skräcken, förklarar Johanna. 

Det blev tydligt hur strategiskt IS hade jobbat för att skapa skräckvälden runtom i byarna. 

När de intog en by stängde de av all tillförsel av vatten och el samtidigt som de svalt ut folket och hotade med att de hade minor placerade runt byn. Många hade flytt och många hade förlorat anhöriga. 

En kvinna flydde med familjen från sin by mitt i natten, de hade tagit hennes man och torterat honom i några veckor. När de gick exploderade plötsligt en mina och deras äldsta son dog.

Trots att situationen många gånger kan kännas hopplös, och att hoten från IS lever kvar, så försöker människorna bygga upp sina liv igen. PMU startar nu kampanjen ”Efter IS” för att förbättra livet för de som bor i internflyktingläger eller de som återvänt till sina hem igen.

Insatsen innebär att människor får basala förnödenheter, utdelning av pengar, vattenförsörjning, traumabearbetning och sjukvård.

– PMU:s insats gör stor skillnad. Bara det att du kan få rent vatten är avgörande, har du inte vatten kan du inte laga mat eller sköta din hygien, säger Johanna Litsgård Lebourne. 

Världen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login