PG Roxette släpper ”Pop-Up Dynamo!”

By on 31 oktober, 2022
Foto: Liza B

När det svenska popduon Roxette debuterade med sommarsingeln ”Neverending Love” 1986 var det inte många som trodde att de skulle lyckas ta sig särskilt långt utanför Sveriges gränser. Det hade i princip bara Abba lyckats med tidigare. Men verkligheten skulle verkligen snart överträffa Marie Fredrikssons och Per Gessles alla tänkbara drömmar om internationella framgångar.

Med fyra amerikanska listettor, över 80 miljoner sålda album och ett flertal världsturnéer hade Roxette egentligen två karriärer: den första när bandet mellan 1986 till 2002 erövrade världens hitlistor och den andra med den oväntade och efterlängtade comebacken från 2009 till 2016.

Paus och comeback

Den första karriären avbröts 2002, när Marie Fredriksson plötsligt drabbades av en svår hjärntumör som hon mirakulöst nog överlevde. Den andra karriären tog vid när en tappert kämpande Marie hade tillfrisknat så pass att hon inte bara kunde stå på scen utan till och med turnera igen.

Men i samband med Roxette-albumet ”Good Karma” 2016 var Roxettes saga definitivt över. Läkarna rekommenderade Marie att hushålla med krafterna och tre år senare somnade hon in. Kvar fanns ljusa minnen från kaxiga och dynamiska scenframträdanden hos miljontals sörjande fans och en diger låtskatt som för alltid hade skrivit in henne och Per Gessle i pophistorien.

Ville spela live igen

För Pers del uppstod inledningsvis ett tomrum, som efterhand började fyllas med en växande lust att åka ut med den klassiska ”Roxettefamiljen” av musiker och spela låtarna inför en publik igen.

– Men då kom pandemin emellan och sköt fram alla tankar på liveframträdanden. Dock satt jag då på en nyinspelad låt som fick mig att börja fundera på hur det skulle låta om jag gjorde en ny Roxetteplatta, fast med lite mix av nutid och attityden från ”Look Sharp!” och ”Joyride”.

Låten ifråga var ”Walking on Air”.

– Jag hade redan på hösten 2019 fått en förfrågan om att skriva en låt till filmen ”Top Gun: Maverick” och det resulterade i ”Walking On Air”. Men scenen i filmen plockades bort och jag hörde aldrig av dem igen. Så jag behöll den, började skriva mer i samma anda och plötsligt blev ”Walking On Air” istället utgångspunkten för det som skulle bli ett nytt album med PG Roxette, berättar Per Gessle.

Upp med syntarna igen

En annan följd av att blicka tillbaka mot Roxettes första gyllene period var att Per fick gå ner i källaren och plocka fram sina gamla 80-talssyntar igen.

– Om man nu skulle köra lite retrostil i produktionen fick man ju plocka upp de riktiga grejerna också, berättar han. Så jag dammade av både Jupiter 8:an och 6:an plus min Prophet 5. Någon tangent hade hängt sig sedan sist, men efter lite service var de fit for fight igen. Syntpop rules!

Inspelningarna inleddes i maj 2020 och fortsatte under sommaren och hösten. Samtidigt dök ett nytt erbjudande upp, nämligen att PG Roxette skulle tolka ”Nothing Else Matters” till Metallicahyllningen ”The Metallica Blacklist”.

Ett plus ett blev tre

I samband med det framstod det klart att en nyckelingrediens på ”Pop-Up Dynamo!” skulle bli kombinationen av Helena Josefssons och Dea Norbergs röster, tillsammans med Pers sång.

– Jag har alltid insett att Marie aldrig kan ersättas, så fram till att vi spelade in vår version av ”Nothing Else Matters” hade jag en idé om att använda olika sångerskor genom hela albumet. Men i den låten var Helena och Dea en sådan knockoutkombination att jag skrinlade de planerna, säger Per.

– När Helenas och Deas stämmor blandas skapar de nästan en tredje röst, som låter helt fantastiskt spännande. Och om man låter dem improvisera kommer de upp med en hel palett fantastiska sångpålägg. Tillsammans med min röst blev det soundet som finns på hela det nya albumet.

Enda undantaget på ”Pop-Up Dynamo!” är ”My Chosen One”, där svenska sångerskan Léon medverkar.

– Jag hörde en underbar låt på radio en dag. Sångerskan påminde lite om Tanita Tikaram, som jag älskade på 80-talet. Jag hade aldrig hört talas om Léon, men frågade om hon hade lust att sjunga en låt på nya plattan och det ville hon. Resultatet blev spektakulärt och ”My Chosen One” är en av mina favoriter på plattan.

Klassiska Roxettegänget

I övrigt har inspelningarna av ”Pop-Up Dynamo!” till största delen gjorts med det järngäng som har utgjort Roxettes kärna genom åren: demos och grunder med Mats ”MP” Persson i T&A-studion i Halmstad, därefter ner till Malmöstudion Farozon för vidare bearbetning av producenterna Clarence Öfwerman och Magnus Börjeson, innan det har varit dags för avslutande inspelningar i Christoffer Lundquists studio Aerosol Grey Machine i skånska Vallarum.

– Sedan mixades allt av Ronny Lahti, som även gjorde ”Room Service”-albumet 2001 och en del av mina soloprojekt genom åren, berättar Per.

Även Jonas Isacson – gitarristen som bland annat skickade ”The Look”-introt rakt upp i popstratosfären – dyker upp igen.

– Gitarrsolon är kanske inte det hetaste just nu, men ska man snegla tillbaka på klassiska Roxette måste man ju ha minst ett grymt gitarrsolo på plattan. Här lyfter Jonas ”Headphones On” till nya höjder. Jag fattar inte hur han gör det, men det händer något magiskt varje gång Jonas går loss, säger Per.

En ny ”Listen To Your Heart”

”You Hurt The One You Love The Most” skrevs i Amsterdam med Giorgio Tuinfort, som bl a har samarbetat med Michael Jackson, Gwen Stefani, Lady Gaga, Whitney Houston och många andra världsstjärnor.

– Vi hade jobbat ihop med David Guetta och mitt Mono Mind-projekt tidigare och nu befann vi oss i en studio när Giorgio slog sig ner vid pianot och sa: ”Ska vi inte skriva en ny ’Listen To Your Heart’ tillsammans?” ’Hahaha – självklart!’, sa jag och 30 minuter senare hade vi ’You Hurt The One You Love The Most’.”

Det finns en liten roman att skriva om varje låt på ”Pop-Up Dynamo!”. Men nog snackat nu. På med hörlurarna, tryck på ”play” och välkommen att upptäcka 2022 års version av ett popfenomen som aldrig upphör att fascinera.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Liza B

You must be logged in to post a comment Login