Pontus från Lindesberg en av årets finalster

By on 19 februari, 2023
Bild: Plåt & Ventföretagen

Pontus från Lindesberg en av årets finalster i SM för unga plåtslagare, nu är det klart vilka de sex finalisterna är som ska tävla i ”SM för unga plåtslagare 2023”.

Hela 101 plåtslagarelever deltog i årets uttagningstävlingar och denna kommer finalisterna från Gävle, Falun, Uppsala, Lindesberg, Nödinge samt Uddevalla. I början av mars möts de i SM-finalen i Katrineholm, där den ärofyllda titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” står på spel.

Den 24-27 januari hölls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare” i 17 gymnasieskolor runtom i Sverige, där 101 plåtslagarelever deltog. Varje skola skickade sedan in det bästa tävlingsbidraget till en central jury för bedömning.

Nu har sex finalister utsetts och går därmed vidare till SM-finalen i Katrineholm den 8-9 mars, där utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023” ska hämtas hem.

– I SM-finalen skruvas tävlingsuppgiften upp ytterligare ett snäpp. Som tillägg till den uppgift finalisterna bemästrade med bravur i uttagningstävlingarna ska de nu också hantera taktäckning, specifikt hinder på tak. Det blir ruggigt spännande att se vem som tar hem guldmedaljen, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

….

Intervju med Pontus Andersson:

Från: Lindeskolan, Lindesberg    

Ålder:  18 år 

Vad gör du på fritiden?

– Jag är ishockeydomare flera gånger i veckan.

Vilka styrkor har du som plåtslagare?

– Jag är problemlösningsorienterad, har lätt att se lösningar på problem och utmaningar.

Vilket är ditt drömprojekt? 

– En kyrka vore häftigt. Mycket komplicerade och annorlunda former jämfört med ett vanligt hus.

Vad har du för framtidsplan?

– Att jobba kvar på pappas företag och kanske ta över verksamheten i framtiden.

Varför valde du att utbilda dig till plåtslagare?

– Jag blev inspirerad av pappa och farfar när jag växte upp, farfar startade firman där jag jobbar idag.

Hur kommer du förbereda dig inför SM-finalen?   

– Ta smarta tips och trix från pappa och farfar som är erfarna och ”gamla i gamet”.

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på smup.se.

….

De sex finalisterna är:

  • Eddie Embretsen, 18 år, Polhemsskolan i Gävle
  • Leon Stenström, 18 år, Lugnetgymnasiet i Falun
  • Markuss Teraudkalns, 19 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
  • Pontus Andersson, 18 år, Lindeskolan i Lindesberg
  • Rickard Vred, 18 år, Yrkesgymnasiet i Ale, Nödinge
  • Theodor Emanuelsson, 18 år, Östrabo Yrkes i Uddevalla

….

Uppgraderad tävlingsuppgift

Tävlingsuppgiften ändras varje år och avslöjas i sin helhet först på tävlingsdagen. Som förhandsinformation har finalisterna fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri.

De tävlande har också fått förberedande information att de behöver kunskaper i taktäckning, specifikt hinder på tak. Hinder på tak är allt som bryter av takytan, till exempel skorstenar, takluckor och andra genomföringar såsom avluftning och ventilation. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-finalen i Katrineholm

Finalen i SM för unga plåtslagare 2023 genomförs på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8-9 mars. Endast en av de sex finalisterna, som just nu klassas som de skickligaste unga plåtslagarna i Sverige, kan slutligen koras som ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Vinnaren tillkännages den 9 mars efter klockan 16 på smup.se och Mynewsdesk.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Plåt & Ventföretagen och Byggnads, vilka bedömer tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa: Plåt & Ventföretagen

You must be logged in to post a comment Login