Premiärutställning i Lindesberg för Catarina Hällzon

By on 14 februari, 2023
Bild: LindeKultur

Premiär-utställning i Lindesberg för Catarina Hällzon på Vinterspår, Catarina Hällzon kommer att vara med på Vinterspår 4-5 mars. Det blir första gången hon ställer ut i Lindesberg.

– Jag ställer ut på Nya Snickerifabriken i Lindesberg och ser fram emot att träffa en lokal publik, förklarar Catarina Hällzon som är jewelleryartist, konsthantverkare med fokus på unik produktion av smycken och smyckekonst och bor i Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg.

Catarina Hällzon är född och uppvuxen i Örebro, har bott i Stockholm och Örebro innan hon och familjen för tre år sedan flyttade ut på landet till Lilla Björnhammar, en liten by med fyra hus cirka en mil utanför Lindesberg.

Hon har sin verkstadsateljé 50 meter från hemmet, i en liten röd stuga med vita knutar. Här jobbar hon med sitt konsthantverk och smyckekonst, och har silversmideskurser, både prova på och helgkurser.

Catarina Hällzon är utbildad vid Konstfack på institutionen för metallformgivning/ädellab och tog sin magisterexamen 2006. Alltsedan dess har hennes arbeten visats på både solo- och grupputställningar i Sverige såväl som utomlands.

Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, MAD Museum of Arts and Design i New York, Örebro Länsmuseum och Konsthantverkarna i Stockholm bland andra.

I höstas (oktober-november 2022) hade Catarina en soloutställning i Litauen under 6:th Contemporary Metal Art Biennial i Vilnius. Utställningen ”Back to my Roots” kommer efter sommaren att visas i Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek.

Några av Catarinas arbeten kommer att visas på Schmuck i München nu i mars. Det är ett årligt återkommande event där smyckekonstvärlden möts under några intensiva dagar. Konstnärer, gallerier, gallerister och samlare från hela världen på ett ställe. Catarinas gallerist i Stockholm visar några av konstnärerna hon representerar, bland annat Catarina.

Tillvaratagande, naturmaterial och gamla traditionella tekniker använda för naturmaterial ligger ofta till grund för Catarinas arbete – exempelvis ”morfars näver”-smycken som tar avstamp i traditionella näver- och rotslöjdstekniker. ”Näverflätningstekniken är en traditionell teknik som gynnat oss väl i många år, kanske behöver vi inte närvret på samma sätt i vår vardag idag men vi behöver inte låta gamla traditionella tekniker falla i glömska.”

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login