Premiärvisning av ”Frikyrkans historia”

By on 5 februari, 2022

Premiärvisningen av filmen ”Frikyrkans Historia” sker på Kulturkvarteret onsdagen den 9 Februari. Det blir en kväll med fokus på frikyrkans historia och dess betydelse i samhällsutvecklingen. Filmen följs av ett samtal om frikyrkans roll i samhället idag.

Upplägg för kvällen: Insläpp från 17:30. Filmvisningen drar igång 18:00 och efter visningen ett samtal med inbjudna gäster. Kvällen avslutas 20:00.

Om Filmen: Frikyrkan införde den demokratiska formen i Sverige och lade en grund för kvinnans lika värde, har bedrivit ett omfattande socialt arbete, kämpat för religionsfrihet och stått för kulturell bildning. Men frikyrkans historia har samtidigt utelämnats ur den svenska historieskrivningen och är för många en okänd historia. I filmen Frikyrkans historia får du möta en berättelse som också kantats av utmaningar, svårigheter och skandaler. Idag står frikyrkan inför frågan om sin överlevnad? Frilansjournalisten och religionsvetaren *Fredrik Lindé *inledde produktionen av filmen våren 2020. Produktionen bygger på omkring 30 timmars intervjumaterial. Resultatet är en fascinerande berättelse om en normbrytande rörelse som varit med och format det svenska samhället men som under sina 175 år genomgått stora förändringar.

Om Panelsamtalet: **Samtalsledare: ** Felicia Ferreira, journalist, publicist och företagsledare. VD och Chefredaktör för Dagen. Medverkande: Daniel Alm, föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan samt pastor och föreståndare i Pingst Västerås. Karin Wiborn, pastor och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, tidigare generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd. Mats Larsson, teologie doktor i Kyrkohistoria, Lärare på Götabro Bibelskola och undervisar på ALT (Akademi för Ledarskap och Teologi). Daniel Wistrand, redaktör för kultur och livsstil på Dagen. Skribent och en av programledarna för tidningens prisbelönta podcast ”Dagens människa”.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Studieförbundet Bilda

You must be logged in to post a comment Login