Prinsen om Food Tech: ”Fantastiskt innovativt”

By on 19 mars, 2019

Företaget Beescanning, med basen i Lindesberg, tog hem pitchtävlingen under Food Tech 2019. Prins Carl Philip, som delade ut priset, var imponerad av företagen som deltog i tävlingen.

– Sverige är fantastiskt innovativt. Det ser ljust ut för framtiden inom foodtech, säger Prins Carl Philip.

I måndags gick Food Tech 2019 av stapeln i Örebro konserthus. Eventet, som arrangeras av Alfred Nobel Science Park och Dagens Industri, lockade omkring 220 deltagare från hela landet.

Programmet var fullspäckat med föreläsare från AGFO, ABB, Invest Stockholm, Fazer och Sveriges generalkonsulat i Hongkong. Under förmiddagen hanns även en paneldiskussion med, där Joanna Franzén från Vinnova, Lars Appelqvist från Livsmedelsföretagen och Amy Loutfi från Örebro universitet djupdök i frågor kring livsmedel, tech, AI och mycket annat.

Mia Brunell Livfors.

Keynote speaker var Mia Brunell Livfors, som är vd och koncernchef för Axel Johnson, och hon bjöd på en global trendspaning och visade vilka utmaningar och möjligheter som finns inom livsmedelskedjan.

Frukost, fika och lunch bjöd Fazers OS-kocklag på och allt var tillagat på ett klimatsmart sätt.

En av besökarna på Food Tech 2019 var Per-Åke Sörman, centerpartistiskt kommunalråd i Örebro. Sörman, som deltog även på fjolårets mässa, menar att eventet fyller en viktig funktion.

Det är viktigt att man sätter fokus på framtidsfrågorna. Jag minns från förra årets Food Tech att vissa slutsatser nästan var lite skräckinjagande, men jag tror att det är nyttigt och bra att vi får kunskap om vart vi är på väg, både för förtroendevalda och gemene man, säger han och fortsätter: Jag upplever att livsmedelsbranschen i Örebro mår ganska bra. Närproducerat är i ropet nu och vi har både matmässor, mattävlingar och även landshövdingens arbete, så det känns som att Närke och Västmanland är på tå.

Under lunchen samlades Åsa Elm från MTR Nordic och Hongkongs handelskammare i Sverige och Marie Claire Maxwell från Business Sweden, båda med i juryn för pitchtävlingen, samt Maria Frisk från Business Sweden, vid ett bord för att avnjuta lunchen. Den bestod av en tempeh gjord på fermenterade gula ärtor från Öland och gråärt från ekobonden Adam Arnesson.

Klimatsmart lunch, signerad Fazers OS-kocklag.

– Det här är ett ganska nytt område för mig, men jag tycker att det är väldigt intressant. Det är ett bra program, med många olika delar. Stora bolag, små bolag, vissa mer åt mat, andra mer åt teknik, säger Åsa Elm och lägger till: Jag ansvarar för tech och startup gentemot Asien och jag har spanat på foodtech ganska länge och har också pushat för det här Asienfokuset. Jag vill att alla startup-bolag ska titta österut, både för de möjligheter som finns där, men också för att de affärsmodeller och -mönster som finns där kommer att påverka oss.

Maria Frisk menar att events som Food Tech är viktiga för att driva på utvecklingen.

Det behövs för att driva innovationen framåt, så att de större bolagen får draghjälp och idéer från de mindre. Någonting måste vi ju göra, det blir helt tydligt när man ser de här rapporterna. Sverige är ett föregångsland och det är någonting vi kan ta med oss när det gäller export.

Programmets huvudnummer var eftermiddagens pitchtävling där sex startupbolag inom food tech – Meal Makers, Brewmaster, Ecobloom, Temponline, Pickyeating och Beescanning – deltog. Efter en överläggning valde juryn att låta Ecobloom och Beescanning gå till final, där bolagen fick pitcha sin affärsidé en gång till.

Den här gången var det publiken som fick avgöra vinnaren. Och det blev Beescanning, som erbjuder en app i mobilen där biodlare kan fotografera sina bin och genom en AI-analys få reda på om bisamhället drabbats av parasiter.

Björn Lagerman från Beescanning pitchar sin affärsidé.

Bolagets grundare Björn Lagerman fick kliva upp på scenen och ta emot förstapriset: en plats i Di Digital Startup Tour, en resa till Hongkong där bolaget får möta investerare, konsulttimmar från Business Sweden samt ett medlemskap i Nordic Innovation House.

Prisutdelare var ingen mindre än Prins Carl Philip, som länge haft ett stort matintresse.

Jag har en mor och far som är väldigt matintresserade och jag har haft förmånen att få god mat hemma. Sedan har jag pluggat till lantmästare på Alnarp och fått se resan från jord till bord. Så mitt matintresse har hela tiden vuxit och byggts på, säger Prins Carl Philip.

I slutet av 2017 reste Prinsen till Hongkong för att, med hjälp av Business Sweden och Sveriges generalkonsulat i Hongkong, lära sig mer om regionen och lyfta svenska intressen där. Nu får Beescanning möjlighet att göra samma resa.

Det var en fantastiskt trevlig och bra resa, det var första gången jag hade en delegation med mig. Det var kul att få visa vad Sverige har, jag hade med mig jätteintressanta företag. Det blev ett insteg för flera bolag in i Hongkong, säger Prins Carl Philip.

Prins Carl Philip.

Vad tar Prinsen med sig från Food Tech?
– Jag är inte avundsjuk på juryn, det var många intressanta företag som pitchade så det kan inte ha varit enkelt att välja ut. Sverige är fantastiskt innovativt och i den här branschen finns det mycket att göra. Det ser ljust ut för framtiden inom foodtech, säger Prins Carl Philip.

Annika Grälls, grundare av Food Tech och profilområdesansvarig för Mat och måltid på Alfred Nobel Science Park, var nöjd och glad efter eventet.

Björn Lagerman från Beescanning fick ta emot förstapriset från Annika Grälls, Alfred Nobel Science Park, och Prins Carl Philip.

– Responsen har varit fantastisk, alla som jag har frågat om att medverka har sagt ja, inklusive Prinsen. Sedan har också företag och organisationer själva ringt upp och frågat om de får vara med, så kännedomen om Food Tech har uppenbarligen ökat, säger hon och avslutar: Tanken är att oavsett om du kommer från ett stort företag eller ett litet, från forskningen eller offentlig sektor, så ska du träffa andra personer och sektorer för att skapa nya nätverk men också få med dig ny kunskap som gör att du kan sätta din verksamhet i ett större sammanhang. Man får också lära sig att det kan vara fantastiskt gott att äta klimatsmart!

Lokalt | Prinsen om Food Tech: ”Fantastiskt innovativt”
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login