Röda Korset vädjar om internationell hjälp

By on 9 februari, 2023
Foto: Röda Korset

Hjälpbehoven efter den dödliga dubbelkatastrofen i Turkiet och Syrien är massiva. Nu vädjar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) om 2,3 miljarder kronor för att bistå drabbade i bägge länder.

−Vi är tacksamma för att den svenska regeringen agerat snabbt och föredömligt genom att ställa medel till förfogande. Katastrofen är enorm och människor kommer att behöva hjälp under lång tid framöver, säger Anders Pedersen, internationell chef på Svenska Röda Korset.

Kaos, chock och förstämning råder i områden som drabbats av jordbävningarna. Kyla och regn försvårar hjälparbetet och människor sitter fast under rasmassorna. Räddningsteam och allmänhet arbetar dygnet runt för att rädda liv.

Både Turkiska Röda Halvmånen och Syriska Arabiska Röda Halvmånen mobiliserade omedelbart katastrofteam och volontärer. I Turkiet täcker dessa team tio drabbade provinser i södra och sydöstra regionerna där man hjälper skadade och delar ut tält och filtar från redan existerande förråd. Teamen ger också psykologiskt stöd, varma måltider och för in enheter med blod och plasma från sitt nationella lager.

Syriska Arabiska Röda Halvmånens katastrofteam arbetar i nordvästra delen av landet där man stöttat i sök- och räddningsinsatser, gett första hjälpen, genomfört akut medicinsk evakuering och transporterat skadade personer till sjukhus. Ett stort antal byggnader har kollapsat, tiotusentals människor har dött, skadats och blivit hemlösa.

Situationen är särskilt oroande just i Syrien där internflyktingar redan före katastrofen levde under ytterst svåra omständigheter. 

−Situationen är katastrofal. Nätterna är fyllda av hopp och förtvivlan. Vi har mobiliserat hälsoteam till drabbade områden i Homs, Aleppo, Latikia och Hama. Våra volontärer berättar om hur barn dras fram ur rasmassorna, det är en kamp mot klockan, säger Gabriel Karlsson, Svenska Röda Korsets landrepresentant i Syrien.

−Det är fruktansvärt hur människorna i Syrien drabbas igen och igen. Landet har sett snart tolv år av väpnad konflikt, terrorism, sanktioner, en svår ekonomisk situation och så en jordbävning. Detta mitt i vintern, det är kallt och snö. Folk är oroliga, det är fortfarande efterskalv och en känsla av hopplöshet råder. Men jag måste också lyfta glädjen när överlevande hittas under rasmassorna.

Omkring 14,6 miljoner människor i Syrien var i behov av hjälp före de kraftiga jordbävningarna. Det är en skrämmande hög siffra. Nu kräver den humanitära krisen i landet mer akut hjälp.

−Tyvärr slår FN:s sanktioner mot vår förmåga att föra in gods och hjälp när det gäller till exempel bränsle och bensin till ambulanser. I förlängningen drabbar det ytterst utsatta människor som behöver vår hjälp, säger Anders Pedersen.

Han fortsätter:

−Det är inte Röda Korsets roll att bedöma och ha åsikter om sanktioner. Och vi förstår tydligt och klart att de inte är riktade mot oss som humanitär organisation, men vi måste vara medvetna om att de begränsar vår förmåga att bistå. 

Många i Sverige vänder sig till Röda Korset för att undersöka hur de som privatperson eller företag kan hjälpa. Av organisationens långsiktiga katastrofpartners har bland andra H&M Foundation bidragit med 2,6 miljoner kronor till akuta insatser.

Svenska Röda Korset har startat en akutinsamling för jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien. Under de första dygnen handlar det framför allt om att rädda människor ur rasmassorna, ge första hjälpen och vård, dela ut mat och rent vatten, och ordna tak över huvudet. För att stötta insamlingen, swisha till 123 000 46 55.

Världen
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

You must be logged in to post a comment Login