”Romrobban” gasade sig genom pandemin

By on 15 januari, 2023
Foto: Karl-Johan Sandberg

Pandemin innebar en galen period som krävde mycket uppfinningsrikedom, Robert Sandqvist eller Romrobban som många känner honom som drog full nytta av tiden och en mängd projekt startades.

Jag möter upp Robert för att få reda på mer om vad som hänt och vad som är på gång.

Det har hänt mycket runt dig en sista tiden kan du berätta lite mer om det?

– Ja det har varit fullspäckat och det har mycket att göra med att det varit en pandemi. Under pandemin med det jobb jag haft sedan jag sålde krogarna där jag jobbat som konsult samt med egna provningar, utbildningar och event samt har uppdrag för importörer, leverantörer, restauranger och privata företag så slog pandemin och restriktionerna hårt. Jag gick från fullbokat mars, april och maj till nästan noll, det var ett gigg som blev av från tre månaders fullbokning när pandemin slog till 2020.

– Så klart fick man lite panik, men jag kunde som tur var falla tillbaks och jobba som bartender, vilket ju är mitt yrke och det gjorde jag här i stan. Samtidigt så blev det restriktioner, man var tvungen att stänga 20.00 och jag fick helt enkelt mycket fritid.

– När jag fick all den här fritiden drog jag igång en massa projekt. För mig var nog det här med pandemi nyttigt för man fick börja tänka, tänka på ett annat sätt med saker som online provningar, online event och after work online till att skriva böcker, produktutveckling ja det har helt enkelt gett mig tid till att ta reda på vad jag vill göra.

– Sen försvann ju pandemin den 8 februari 2022, när man lättade restriktionerna och efter det är det business as usual med bra boknings grad på event, provningar och även gamla samarbetspartners som kommit tillbaks och vill ha hjälp. Så nu är jag tillbaks på 100% konsult.

– Under den här perioden fick jag även tid till lite mer produktutveckling och investerade i ett rommärke som jag producerar tillsammans med Revsunds Destilleri i Jämtland. Vi har tagit fram en rom som heter ”Lysande rom”, vi köpte 1,3 ton Melass från Sydamerika och har snart använt hälften. Vi har där levererat ca 600 flaskor till Systembolaget och det är allt vi hunnit producera. Så jag har varit där en del och labbat fram receptet i omgångar.

– Jag har också tagit fram en ny läsk vilket är en alkoholfri variant av rom och kola kallad Kanon Cola, smakmässigt har jag strävat efter en hybrid mellan en Cuba libre och en Dark ’n stormy. Kanon Cola har jag tagit fram i samarbete med Roberts här i Örebro, så det är ett lokalt projekt. Läsken har sålt över förväntan och finns på bland annat ICA Maxi Universitetet. Det kommer även bli en fortsättning på den här Kanon läsken men mer än så tänker jag inte avslöja.

– Sen har jag även mitt egna rom märke Anarky Rom där jag gör ett släpp per år och gjorde det tredje släppet i december. Det handlar om romrevolution och jag gör en hel del fatlagringar som mig veterligen inte gjorts förr. Det här är dock inget jag tjänar något på utan något jag bara gör för att få ventilera hjärnan med något jag tycker är kul.

Du har ju släppt några böcker eller hur?

– Ja det stämmer jag skrev ”Stora Romboken” tillsammans med Lars Renbjer, en gammal vän som jag också startat rompodd tillsammans med. Boken släpptes i april och vann titeln Sveriges bästa spritbok på Gourmand Awards, så nu får vi vara med i tävlingen om världens bästa spritbok.

– Under pandemin skrev jag också boken ”Jakten på en prefekt rom och cola”, hela boken är som drinken Cuba Libre var för revolutionen för det fria Cuba. Så vill jag skapa revolutionen för drinken rom och cola eller Cuba libre, eller vad man väljer att kalla den. Jag vill lyfta fram drinken rom och cola, titta på gin och tonic för 15 år sedan stod de i samma hörn och var en gubbgrogg. GT har flyttat ur hörnet men rom och cola står tyvärr kvar. Jag har gjort det till min mission med boken, gästspel och en massa kommande projekt att flytta ut den ur hörnet.

Det känns som om du jobbat in Romrobban som varumärket ordentligt nu.

–Det hela började ju som en kul grej. Emma som jobbade hos mig i baren, för övrigt en av de bästa kvinnliga bartenders i Örebro genom tiderna startade en blogg åt mig när jag var sängliggande efter en korsbandsskada i slutet av min dåliga karriär som fotbollsspelare. Att ligga still i två veckor var helt enkelt inte min grej, så hon satte upp Rombobbans blogg och sa att nu kan du ligga och skriva i alla fall. Efter det så startade jag mitt instagram konto.

– Det har varit mest på skoj men jag har blivit mer och mer förknippad med namnet och nu har det helt enkelt blivit ett varumärke, så Kanon Colan går under namnet Romrobban med logotype och allt och så även på Revsunds rommen.

Hur ser det ut i framtiden?

– Nu jobbar jag mycket med olika importörer så det kommer att bli roliga events under hela våren, det är även mycket provningar på gång så jag satt och beställde 60 flaskor rom för att klara provningarna fram till mars så det känns bra. Jag har bra samarbeten och kanske framför allt de samarbeten jag vill ha, så klart är jag öppen för nya men jag är bekväm med det jag har nu.

– Sen kanske det blir någon mer bok. Jag har en del andra projekt som jag inte kan släppa än men som är lite lokalt, dock inte krog.

– Jag fick ju barn under pandemin med ett och ett halvt års mellanrum Havana min dotter på två år och Rio min son som är sex månader så de tar en hel del tid framöver.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till framöver.

– Tackar.

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Örebro
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login