Så kunde det låta på Hinsebergs herrgård år 1909

By on 13 oktober, 2022
Bild: LindeKultur

Lördag 26 november kl 18:00 bjuder Kapell Malén och Sara Sporre på föreställningen ”Ett år på Hinsan” på Frövifors Pappersbruksmuseum, föreställningen är en fiktiv historia om vad som kan ha utspelat sig under året 1909 på Hinsebergs herrgård med musik av Kapell Malén och berättelser av Sara Sporre.

Med avstamp i Lindesbergs kulturhistoriska arkiv hittades noter med musik som framförts på Hinsebergs herrgård i början av förra seklet. Kapell Malén fick uppdraget att återväcka musiken. Resultatet kan ni ta del av under en stämningsfylld musikföreställning i Frövifors pappersbruksmuseum.

Kapell Malén (Camilla Malén Friman cello, Anna Johansson fiol, Klas Friman gitarr) är trion från Lindesberg som skapar sitt eget musikaliska universum, med ena foten i den traditionella folkmusiken, ständigt utforskande och sökande efter nya musikaliska infall till sina arrangemang och sin egen musik. Nyfikenheten väcktes förstås när de fick höra talas om noterna i arkivet. Det var spännande att genom notboken få en känsla av hur det kan ha låtit i herrgårdsmiljön i början av 1900-talet. Där fanns även originalmusik komponerad av Josef Sandén från Gusselby. Av materialet har Kapell Malén valt ut delar och gjort egna arrangemang som speglar trions egna uttryck.

”Ett år på Hinsan” är en fiktiv historia om vad som kan ha utspelat sig under året 1909 på Hinsebergs herrgård. Mycket spännande hände i Lindesberg vid den här tiden, Kung Oscar kom på besök och man kunde besöka den stora utställningen, spelmansstämmas rikstävling ordnades i Lindesberg och ett spännande brev kom från släktingar i Amerika.

Sara Sporre bjuder på berättelser genom föreställningen och Kapell Malén ger oss musikaliska skildringar med fantastiska låtar från Hinseberg. Föreställningen spelas lördag 26 november kl 18.00 i maskinhallen på Frövifors Pappersbruksmuseum. 

Lindesbergs kommun har fått ett arv från Britta Eriksson för att under tio år anordna konserter eller på annat sätt bidraga till att möjliggöra ett brett musikutbud i Lindesbergs kommun. Hälften av summan ska gå till klassisk musik och hälften till övrig musik – däribland denna föreställning.

Biljetter köper du här » https://kulturbiljetter.se/evenemang/5862/ett-%C3%A5r-p%C3%A5-hinsan-med-kapell-mal%C3%A9n

Kultur | Frövifors
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login