Så många gånger har På Spåret stannat i Örebro län

By on 18 februari, 2023
På Spåret.
Bild: MTI Production via Mynewsdesk

Igår fredag sändes årets finalomgång i På Spåret, under de första 33 säsongerna har programmet gjort 14 resor till Örebro län. Det visar Newsworthys unika genomgång.

Igår fredag kväll inleddes den 1068:e resan när På Spårets finalomgång sändes, 421 gånger har resan gått till Sverige och totalt har 162 olika svenska resmål i 150 olika kommuner besökts.

Sju av resmålen ligger i Örebro län, och totalt har de besökts 14 gånger, vilket placerar länet i mitten av listan över de mest besökta.

Sju av länets kommuner har varit med i programmet, medan Hällefors, Laxå, Lekeberg, Lindesberg och Ljusnarsberg ännu inte har besökts.

Första gången länet besöktes var redan under andra säsongen, då i Örebro när Björn Hellberg, Bengt Grive och Mats Strandberg mötte Egon Kjerrman, Mia Adolphson och Meta Velander.

Senaste gången var i Degerfors, för en säsong sedan, när Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson mötte Jason Diakité och Marcus Samuelsson.

Alla resor till Örebro län i På Spåret hittills
.
Resmål Sändningsdatum Programledare Lag 1 Lag 2
Örebro 1988 Ingvar Oldsberg Björn Hellberg, Bengt Grive och Mats Strandberg Egon Kjerrman, Mia Adolphson och Meta Velander
Askersund 1993 Ingvar Oldsberg Tommy Engstrand, Martina Uusma och Åke Strömmer Lasse Strömstedt, Inger Nilsson och Kicki Hultin
Karlskoga 1993 Ingvar Oldsberg Tommy Engstrand, Martina Uusma och Åke Strömmer Jonas Hallberg, Pernilla Månsson Colt och Jörgen Mörnbäck
Kumla 1997 Ingvar Oldsberg My Holmsten och Lasse Strömstedt Peter Harryson och Malin Petersson
Örebro 1998 Ingvar Oldsberg Lasse Eriksson och Ulrika Knutson Adde Malmberg och Kajsa Thoor
Nora 2005 Ingvar Oldsberg Ingela Agardh och Stefan Holm Peder Lamm och Suzanne Axell
Karlskoga 2006 Ingvar Oldsberg Magnus Härenstam och Kajsa Ingemarsson Susanne Ljung och Claes Moser
Örebro 2008 Ingvar Oldsberg Filip Hammar och Fredrik Wikingsson Karin Hübinette och Stefan Holm
Örebro 2010 Kristian Luuk Martina Haag och Erik Haag Johanna Koljonen och Marcus Birro
Örebro 2017 Kristian Luuk Kristoffer Appelquist och Bea Uusma Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson
Hallsberg 2017 Kristian Luuk Johan Hilton och Kristin Lundell Anne-Lie Rydé och Ronny Svensson
Nora 2018 Kristian Luuk Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne
Örebro 2021 Kristian Luuk Patrik Arve och Irena Pozar Tomas Alfredson och Ernst Billgren
Degerfors 2021 Kristian Luuk Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson Jason Diakité och Marcus Samuelsson

– Det är många parametrar som väger in när vi bestämmer resmålen, säger Martin Sundborn, som är producent för På Spåret och fortsätter:

– En sådan är när vi var där senast. Det är inte så att vi återvänder till till exempel Växjö om vi var där för två år sedan, däremot kanske vi tillåter oss att komma tillbaka efter fem år. Sedan återvänder vi nog till större städer, som Stockholm, Malmö, Göteborg, New York och London, oftare. Vi försöker också hitta städer vi inte har varit i tidigare.

Bland de svenska resmål som varit med mer än en gång har det i snitt dröjt nio säsonger innan de återkommer, även om en del resmål återkommit betydligt oftare än så.

– Vi vill ju att deltagarna och tittarna ska kunna gissa rätt via ledtrådarna, det behöver finnas allmän kunskap om stället. Sedan ska vi kunna producera tre frågefilmer och då blir det kanske oftare lite större orter.

Den befolkningsmässigt minsta plats som besökts är Sandhamn, som enligt SCB hade 109 invånare 2020. Abisko, som enligt SCB har ytterligare ett femtiotal invånare, har också varit resmål.

– Det är kanske orättvist mot större orter, men det är orter som lever i folks medvetande. Det kanske går att hitta fler småorter som vi borde göra frågor av.

Har du någon tröst att ge till dem som längtar efter att få se till exempel Ljusnarsberg i tv?

– Vi har inga svartlistade orter, det finns verkligen möjlighet att vi kommer dit. Det är väl den trösten jag kan ge. Sedan kan jag förstås inte vara för specifik inför vad som komma skall.

De mest besökta platserna i Sverige

Resmål Antal besök
Stockholm 8
Göteborg 7
Malmö 7
Halmstad 6
Uppsala 6
Visby 6
Örebro 6
Gävle 5
Helsingborg 5
Kalmar 5
Karlstad 5
Linköping 5
Luleå 5
Lund 5
Norrköping 5
Piteå 5
Skellefteå 5
Sundsvall 5
Trollhättan 5
Umeå 5
Västerås 5
Östersund 5

Nöje | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Newsworthy

You must be logged in to post a comment Login