Säsongens andra direktsända Met-opera på bio

By on 4 december, 2023
↑↑ Florencia en el Amazonas – Live på bio i Sverige – 9 december 2023 ↑↑

”Florencia en el Amazonas”, säsongens andra direktsända Met-opera på bio i Lindesberg. Lördag 9 december kl 19:00 presenterar Lindesbergs Filmstudios Operasektion säsongens andra direktsända opera, från Metropolitan Opera i New York på Lindesbergs Bio (Folkets Hus) ”Florencia en el Amazonas”.

Sopranen Ailyn Pérez spelar rollen som operadivan Florencia Grimaldi i denna nya produktion av Mary Zimmerman, som tar Amazonas mystiska rike till biografer över hela världen.

Florencia en el Amazonas är Mets första opera på spanska på nästan ett sekel och den tredje någonsin. Den mexikanske kompositören Daniel Catáns opera från 1996 är inspirerad av Nobelpris-belönade författaren Gabriel García Márquez magiska realism.

Föreställningen handlar om operadivan Florencia Grimaldi, som återvänder till sitt hemland Brasilien för att uppträda på det legendariska operahuset i Manaus samt söka efter sin förlorade älskare som försvunnit spårlöst i djungeln.

Den framstående ensemblen som porträtterar divans medresenärer på flodbåten till Manaus, består av Gabriella Reyes som journalisten Rosalba och basbarytonen Greer Grimsley som fartygets kapten.

Barytonen Mattia Olivieri är den gåtfulle styrmannen Riolobo, tenoren Mario Chang som kaptenens brorson Arcadio, och mezzosopranen Nancy Fabiola Herrera samt barytonen Michael Chioldi som det bråkande paret Paula och Álvaro. Yannick Nézet-Séguin dirigerar.

  • Speltid: Cirka 2 timmar och 35 minuter inkl. 1 paus
  • Biljetter: 240 kronor – 180 kronor för ungdom
  • Servering: Genom samarbete med Brasserie All In kan Operasektionen erbjuda servering av smörgås i pausen på operan från Metropolitan. Beställes innan operan början. Pris cirka 60 kronor

….

Den kommande säsongen (2023-2024) livesänder Folkets Hus och Parker operaföreställningarna på Metropolitan i New York till biografer i hela Sverige, däribland Lindesbergs Bio som genom Lindesbergs Filmstudios Operasektion visar fem föreställningar:

  1. Florencia en el Amazonas 9 december.
  2. Nabucco 6 januari.
  3. Carmen 27 januari.
  4. Romeo och Julia 23 mars.
  5. La Rondine 20 april.

Mets livesändningar når över 2.200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. I Lindesberg arrangeras Opera på bio av Lindesbergs Filmstudios Operasektion med stöd av Lindesbergs kommun.

– Det som började som ett experiment för 17 år sedan har blivit en basupplevelse för operaälskare över hela världen. Vår kommande säsong 2023–2024 speglar hur opera förändras på Met, där vi balanserar mellan tidlösa klassiker och nya verk som främjar konstformen och attraherar en yngre och mer mångfaldig publik, säger Peter Gelb – Mets generaldirektör i ett pressmeddelande från Folkets Hus och Parker.

– Folkets Hus och Parkers verksamhet Live på bio är en demokratisatsning som skapar tillgång till den bästa scenkonsten för alla i Sverige – oavsett var de bor. Att vi tillsammans med Met i New York sänker trösklarna för opera och tar konstformen närmare publiken är något vi tycker är viktigt och känner stolthet över, säger Calle Nathanson – VD på Folkets Hus och Parker.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login