Se Spektakelteaterns föreställningar på YouTube

By on 22 december, 2021
Scen ur Fredrik Cederborghs komedi "Riddare-kandidaten" som nu kan ses på YouTube.

Missade ni Fredrik Cederborghs komedi ”Riddare-kandidaten” som Bergslagens Spektakelteater satte upp i somras? Eller vill ni se om den? Då finns möjligheten på Spektakelteaterns YouTube-kanal där ”Riddare-kandidaten” finns att se på en dator nära dig.

Där finns även Spektakelteaterns tidigare uppsättningar – bland annat ”Pappersvalsen” som gavs sommaren 2019 i Frövifors Pappersbruksmuseum.

Sommaren 2021 satte Spektakelteatern upp ”Riddare-kandidaten” – en komedi av Fredrik Cederborgh som skrevs 1816 men aldrig tidigare uppförts.

Och komedin spelades i Dalkarlshyttan där Cederborgh bodde på herrgården till sin död 1835.


 

I korthet handlar pjäsen om bränneri-inspektoren Bergtupp som går i giftastankar med sin skyddsling Fredrika i den lilla staden V-köping. En sen kväll ankommer kungliga sekreteraren Påfvercretz till Mamsell Modighs gästgiveri och genast ställs allt på ända. En borttappad postväska, en gårdfarihandlare, en sjal och flera hundra riksdaler på avvägar – och genast är komedikarusellen igång!

”Pappersvalsen” – om livet kring bruket

Sommaren 2019 sattes Spektakelteatern upp ”Pappersvalsen” – en rolig och rörande historia om människor som levde på och kring Frövifors Pappersbruk och om undangömda lögner som blir sanningar när de väl plockas fram i ljuset och det gläntas på skrinets lock.


 

Året är 1955 och sommaren har just börjat. Framtidstron är stark i det lilla brukssamhället med gamla anor. På pappersbruket går livet sin gilla gång för alla dem som arbetar och bor där, så även för familjen Lundström. Äldste sonen Bengt har fått ta över ansvaret för familjens försörjning sedan fadern så tragiskt förolyckades för ett antal år sedan – men var det verkligen en olycka? Skvallret går, men ingen vet. Föreställningen handlar om saker man har sagt och inte sagt, om valser man dragit och tagit, om sådant som fått och får konsekvenser, men alltid till ljuden och virvlandet av pappersvalsens snurrande irrgångar. Kort sagt handlar det om några av de människor som lever och har levt sina liv på bruket.

Uppskjuten premiär för Korpspelen i Ösarhyttan

Sommaren 2022 hoppas Spektakelteatern kunna spela ”Korpspelen” som skjutits upp på grund av pandemin. Spelplats är Globen i Ösarhyttan som ligger mellan Ramsberg och Stråssa.

Föreställningen kommer att handla om vad som är centrum och vad som är avkrok. Ramsberg har för nästan ett ögonblick sen varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomi. Ramsberg har precis som Bergslagen utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt är Ramsberg världens utkant. Och kommer framför allt fram i mediabevakning genom protester. T.ex. genom ”Biblioteksupproret” 2016. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kommer vi i föreställningen fram till att Ösarhyttan är centrum i världen?

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login