Sista Aventadorn byggd

By on 26 november, 2022
Bild: Lamborghini Aventador

En era är över, Lamborghini har byggt sin sista Aventador, Aventador har rullat ut från Automobili Lamborghini i Sant’Agata Bolognese för gott, och avslutar därmed en era med märkets legendariska V12-motorer.

I mer än ett decennium har Aventador satt standarden för supersportbilar, och det allra sista exemplaret hyllar en annan unik Lamborghini.

Allting har ett slut. Även en mäktig Lamborghini. På den berömda fabriken i Sant’Agata har det sista exemplaret av toppmodellen Aventador producerats. Den sista bilen i serien, en LP 780-4 Ultimae Roadster som levererats till en schweizisk entusiast, är samtidigt den sista renodlade V12-modellen från Lamborghini – vilket markerar slutet på en era.

Passionerad entusiasm sedan 2011

2011 presenterades den första Aventador LP 700-4 på bilmässan i Genève. Modellnamnet var talande: 700 hästkrafter, permanent fyrhjulsdrift och motorn placerad ’longitudinale posteriore’ – alltså i ’längsgående bakre position’. Med sin nya 60-graders V12:a, designad och egenutvecklad av Lamborghini, rymde den ny teknik flankerad av extraordinär design och imponerande prestanda.

”Aventador hoppar över en generation när det gäller design och teknik, med sitt exceptionella paket av unika och innovativa tekniklösningar, och prestanda som ärligt talat är överväldigande”, sade Stephan Winkelmann, VD för Automobili Lamborghini, vid lanseringen.

De egenskaperna, som satte en ny standard för den moderna supersportbilen, utvecklades kontinuerligt under modellens livstid. Genom åren har det funnits åtta olika versioner av Aventador och totalt 11 465 exemplar har producerats och levererats till kunder över hela världen. Aventador har legat till grund för tio extraordinära och limiterade upplagor, den har satt rekord, vunnit åtskilliga utmärkelser, varit centrum för konstnärliga projekt, medverkat i filmer och dataspel och roat både ägare och fans, såväl vuxna som barn.

Stephan Winkelmann: Aventador blev en vändpunkt

”Lamborghini Aventador blev en vändpunkt när den lanserades och har varit varumärkets flaggskepp i elva år”, säger Stephan Winkelmann i dag. ”Det beror bland annat på modellens V12-motor, som varit en del av Lamborghinis arv sedan fabrikens första dagar. Den ikoniska motorn har varit det bankande hjärtat i flera toppmodeller, från Miura till Diablo och från Countach till Murciélago. Aventador har på ett sublimt sätt visat Lamborghinis kompetens inom design och ingenjörskonst med värderingar som alltid står i centrum för varumärkets utveckling av känsloladdade supersportbilar: Futuristiska former, överlägsen prestanda och förmågan att lösa tekniska utmaningar genom innovation. Dessa principer är själva kärnan i Lamborghini Aventador, och har för alltid säkerställt modellens tidlöshet och attraktion.”

Designad och utvecklad in-house

Både den tekniska och designmässiga utvecklingen av Aventador har skett på fabriken i Sant’Agata Bolognese, där man började med ett vitt, tomt papper. Medan dess föregångare byggdes runt en stålrörsram blev Aventador den första Lamborghinin att använda sig av en monocoque i kolfiber. Denna centrala del av bilen, som rymmer kabinen, vägde bara 147,5 kilo och tillverkades i egen regi i en patenterad process.

Trots den låga vikten säkerställde den starka kolfibern en hög vridstabilitet, till förmån för vidareutvecklingen av bilens kördynamik. Samtidigt säkerställde det robusta materialet en förnyad grad av säkerhet. Det nya fokuset på kolfiberteknik innebar också att fabriken etablerade ett team av ’flygande läkare’, vars enda uppgift var att resa runt i världen och bistå auktoriserade serviceverkstäder med att diagnostisera och reparera skador i konstruktionen.

Legendarisk från start

Den nya 6,5-liters V12:an levererade 700 hästkrafter vid 8 250 r/min, vilket möjliggjorde 0-100 på bara 2,9 sekunder och en toppfart på 350 km/h. En automatisk ISR-växellåda (Independent Shifting Rod), vald för sin lätta och kompakta design, genererade växlingar på bara 50 millisekunder. Med ett vridmoment på 690 newtonmeter, kombinerat med ett intensivt ljud, var Aventador kort och gott legendarisk redan från start. Och inte minst en värdig efterträdare till utbudet av tidigare V12-modeller från Lamborghini.

Redan året efter presenterades en version med öppet tak. Tack vare lätta takpaneler i kolfiber, som kunde tas bort och förvaras under den främre huven, gav Aventador Roadster en ojämförlig körupplevelse utomhus. Under presslanseringen i Miami våren 2013 – samma år som märket firade sitt 50-årsjubileum – fick journalister från hela världen testa supersportbilens topphastighet på 338 kilometer på en stängd bana.

Unika specialversioner

Under hela sin livstid har Aventador genomgått en kontinuerlig teknisk utveckling, vilket har gett upphov till ett antal specialmodeller. Flera av dem har varit sällsynta och limiterade, som Lamborghini Centenario. 2016 presenterades den som en hyllning till 100-årsjubileet av fabrikens grundare, Ferruccio Lamborghini. Centario hade en optimerad V12:a med 770 hästkrafter, bakhjulsstyrning för större svängbarhet och högre stabilitet i höga hastigheter, samt en elektroniskt styrd bakvinge för ännu mer nedåtkraft. Endast 20 coupé- och 20 roadster-versioner tillverkades – och alla sålde slut direkt.

Att Lamborghini träffade helt rätt med Aventador är tydligt: Modellen tillverkades i fler exemplar än alla föregående V12-modeller sammanslaget. Under sitt femte produktionsår levererade fabriken 5 000 exemplar, vilket matchade den totala produktionen av dess föregångare Murciélago. I september 2022 nådde fabriken en ny milstolpe när den 10 000:e Aventadoren levererades.

LP 780-4 Ultimae: Den sista versionen

Den sista versionen av Aventador tillkännagavs sommaren 2021. Aventador LP 780-4 Ultimae, med 780 hästkrafter, kombinerar det sofistikerade utseendet hos Aventador S med SVJ-modellens kraftfulla vridmoment på 720 newtonmeter. Därmed tar den sista renodlade V12-modellen som producerats av Lamborghini det bästa från sina föregångare och framstår som ett sant mästerverk. Och en mycket attraktiv sådan. Hela produktionen – 350 coupéer och 250 roadsters – var slutsåld strax efter presentationen.

Inspirerad av en unik Miura

Det allra sista exemplaret är samtidigt en hyllning till en annan unik Lamborghini. Med hjälp av Ad Personam-avdelningen har den schweiziska köparen inspirerats av färgsättningen på den historiska Miura Roadster från 1968. Den öppna versionen av den legendariska modellen byggdes bara i ett enda exemplar, och presenterades av Bertone som ett designkoncept som aldrig kom till serieproduktion.

Klassikerns blåa exteriör och vita interiör går igen i den moderna efterföljaren, som framträder i Azzuro Flake med silverkontraster och en kabin med Bianco Leda-läder. En hisnande komposition av det eleganta, överraskande och extraordinära. Precis som en Lamborghini ska vara.

Nöje
Örebronyheter

Källa Lamborghini

You must be logged in to post a comment Login