Skogssällskapet har utsett Närkes knasigaste träd

By on 1 november, 2022
I Närke utsågs den vilande tallen till landskapets knasigaste träd.
Bild: Skogssällskapet

Nu har Skogssällskapet utsett årets knöligaste, slingrigaste och finurligaste träd, under sommaren efterlyste stiftelsen bilder på knasiga träd och fick hundratals bidrag från hela landet.

I Närke utsågs den vilande tallen till landskapets knasigaste träd.

– Skogens knasiga träd väcker ett otroligt engagemang. Många närkingar har gett sig ut i naturen och delat med sig av den mångfald som finns där just de bor, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Det är i hård konkurrens som Skogssällskapet har utsett det knasigaste trädet i varje landskap. I Närke är det den vilande tallen som utsetts till landskapets knasigaste träd. Fotografen har kontaktats för att få ett symboliskt pris.

De bilder som kommit in visar en stor variation i ”knasighet”. Bland bidragen finns träd som klättrar genom staket, slukar stenar eller skyltar, ser mänskliga ut, som pussar andra träd eller har en mängd slingrande stammar.

– Vi har försökt spegla en så bred representation av olika typer av ”knasighet” som möjligt bland de vinnande bidragen. Närkes träd är en tall som ser ut att vila på en stenhäll, säger Karin Fällman Lillqvist.

Den svenska skogen brukas aktivt, men knasiga träd har ofta lågt virkesvärde och lämnas därför ofta kvar i skogen vid avverkning. De blir exempelvis fågelbon och hem åt insekter och kan bli riktigt gamla.

– Att äga skog är både en möjlighet och ett ansvar. För oss på Skogssällskapet är det viktigt att skogen sköts ansvarsfullt och hållbart, så att den både ger klimatsmart råvara och är rik på biologisk mångfald, säger Karin Fällman Lillqvist.

Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd i 23 av Sveriges 25 landskap, och ett i Stockholms län. Ångermanland och Härjedalen saknade bidrag i tävlingen.

Fakta: Så uppstår knasiga träd

1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan växa in i eller över metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Nöje | Närke
Örebronyheter

Källa Skogssällskapet

You must be logged in to post a comment Login