Snabbväxande spökök öppnar i Örebro

By on 7 april, 2022
Bild: Appteat

Nu återstår bara de sista detaljerna innan matbyrån Appteat’s restaurangkoncept 4 Grabs och Pojjo öppnar i Örebro.

– Efter hårt slit under hösten 2021 och början av 2022 känns det väldigt kul att expansion äntligen är på gång! Örebro blir vår tionde stad. Säger Jonathan Elgh, VD på Appteat.

Ghost kitchens eller spökök på svenska har dock varken något med halloween eller spöken att göra. Termen är hämtad från USA och menar att restaurangen inte finns fysiskt, utan levererar endast takeaway-mat. Och enligt beräkningar från Euromonitor kan branschen kunna växa och globalt sett vara värd motsvarande 84 tusen miljarder kronor 2030.

– Ghost kitchens har funnits i Sverige ett tag men har på grund av pandemin tagit fart ordentligt. Vi tycker det är superspännande och vill väldigt gärna vara med från början då vi tror att branschen endast är i startgroparna, fortsätter Jonathan.

Appteat erbjuder i skrivande stund två olika matkoncept. Pojjo som har friterad kyckling i fokus och 4 Grabs som fokuserar på smashed burgers. Fler är däremot på väg och fokuset ligger på att maten ska vara så takeaway-vänlig som möjligt.

– Just nu erbjuder vi två koncept som går riktigt bra. Inom kort vill vi erbjuda minst två koncept till. Viktigt för oss är dock att aldrig tumma på kvalitén, så det får ta den tid det tar, säger Oskar Wirén Tjärner, Executive chef på Appteat.

Det är däremot inte Appteat själva som öppnar upp restaurangerna, utan de förlitar sig på redan befintliga restauranger som blir virtuella franchisetagare. Om en restaurang är intresserad av att starta ett av Appteat’s matkoncept kan man vara igång på endast 30 dagar.

– Vi har jobbat hårt med att det ska vara så smärtfritt och så enkelt som möjligt att bli virtuell franchisetagare. På så sett tror vi att restaurangerna kommer se möjligheterna istället för problemen och de långa åtaganden som vanlig franchise kan innebära, säger Jonathan.

Den 10 april öppnar 4 Grabs och Pojjo dröjer ytterligare några veckor. Beställningarna görs i 4 Grabs egna app eller via appar som Foodora och Wolt.

Framtiden inom restaurangbranschen är sannerligen här och på grund av pandemin har den accelererat ännu fortare.

Örebro
Örebronyheter

Källa Appteat
Källa Euromonitors beräkningar:
1.  http://go.euromonitor.com/rs/805-KOK-719/images/Ghost_Kitchens.pdf? utm_campaign=WB_20_07_09_REC_Ghost_Kitchens&utm_medium=Email&utm_sour ce=0_Auto-Response_Email&mkt_tok=ODA1LUtPSy03MTkAAAGCeJW- KbasOGOf_LlIVmPvS8yggFPbOKZrbvg7bQuZTFNKhxd0LVgjTmGexFFNWGPgLYl8S SNlreDFmvg-FrgQu1KFMkp5hB-iLtwbVqowfA90R9k
2.  https://go.euromonitor.com/wb-video-cf-2020-ghostkichens.html? utm_campaign=WB_20_07_09_REC_Ghost_Kitchens&utm_medium=Email&utm_sour ce=0_Auto-Response_Email

 

You must be logged in to post a comment Login