Snickarglädje i Örebro där fler vill bygga själv

By on 7 maj, 2023
Arkivbild

Lägre virkespriser ger snickarglädje i Örebro, fler som planerar att bygga på egen hand. Inflationen och höjda matpriser har slagit hårt mot de svenska hushållen, trots en pressad ekonomi sätter detta inte stopp för renoveringssugna örebroare.

Majoriteten uppger nämligen att de ska bygga eller renovera och hela 66 procent uppger att de planerar att göra det helt på egen hand. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Byggmax.

Under det senaste året har svenska hushåll behövt hålla hårt i plånboken – med allt från stigande matpriser, höjda räntor och elräkningar. Något som visar sig tydligt bland örebroarna. En ny Sifo-undersökning från Byggmax visar att 93 procent upplever ökade månadskostnader i sin privatekonomi.

I samband med att virkespriserna sjunker kraftigt uppger majoriteten att de har planer på att renovera eller bygga trots det ekonomiska läget. Detta uppger nästan 8 av 10. Av den andel som kommer att bygga eller renovera under året står målning och tapetsering högst på listan.

Siffrorna visar även att allt fler i Örebro planerar att bygga eller renovera på egen hand. Det uppger hela 66 procent. Endast 7 procent uppger att de planerar att anlita. Utöver de sjunkande priserna på byggmaterial så tros anledningen vara en kombination av att spara pengar och för att ha kul. Det uppger 71 respektive 41 procent.

– Vi ser att kunder i Örebro hittar tillbaka till våra varuhus i takt med att högsäsongen börjar dra i gång och framför allt nu när virkespriserna sjunker. När många har varit tvungna att hålla hårt i plånboken är det fler som tar sig an byggprojekt på egen hand. Något som många örebroare insett kan vara en rolig aktivitet att göra tillsammans samtidigt som de sparar pengar. Vi hoppas kunna fortsätta sprida bygglädje samtidigt som vi erbjuder kvalitetsprodukter till bästa pris, säger Elliot Lindberg, landschef för Byggmax Sverige.

Tajmingen för svenskar som går i tankarna eller planerar att rusta upp hemmet eller sommarstugan kunde inte varit bättre. Efter pristoppen förra året på byggmaterial så sjunker nu virkespriserna kraftigt inför högsäsongen. Bland de varor som sjunkit mest så har virkespriserna sjunkit med över 30 procent jämfört med samma period föregående år. Något som innebär en ungefärlig besparing på 5 000 kronor i materialkostnad för en 60 kvadratmeter altan.

…. 

Tror du att du kommer att genomföra något bygg-/renoveringsprojekt under året?
Ja, definitivt 39%
Ja, troligen 40%
Nej 21%

….

Vad kommer du att bygga/renovera?
Måla tapetsera 51%
Trädgård (tex. Gräsmatta, häckar) 44%
Altan/uteplats 27%
Fasad 17%
Byta golv 17%
Förråd/carport/friggebod/gästhus 13%
Badrum 13%
Tak 9%
Kök 9%
Ändra planlösning/bygga ut (ta bort…) 7%
Bastu 2%

….

Varför bygger/renoverar du själv?
Spara pengar 71%
Det är roligt 41%
Då får jag det precis som jag själv vill 35%
Då har jag råd att skapa ett bättre hem för mig och min familj 31%
Jag vill lära mig 29%
Det är kul att göra projekt tillsammans med andra 17%
Jag litar inte på hantverkare 9%
Annat 5%
Vet ej 5%

….

Uppskattar du att dina månadskostnader har ökat på grund av inflationen och högre räntor på tex bolån?

Ökat kraftigt 44%
Ökat något 49%
Nej 6%
Vet ej 2%

….

Kommer du att anlita hantverkare till ditt bygg-

/renoveringsprojekt?

Nej, jag bygger/renoverar själv 66%
Ja, till delar av projektet 27%
Ja till hela projektet 7%

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Byggmax
Om undersökningen
Byggrapporten är en årlig rapport som kartlägger bygg- och renoveringstrender bland
svenskarna. Undersökningen är riksrepresentativ och genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Byggmax. Totalt har 1 056 villa- eller fritidshusägare deltagit i undersökningen mellan den 24 och 31 januari 2023.

You must be logged in to post a comment Login