Sommarens program på Siggebohyttans bergsmansgård

By on 29 maj, 2022

Fredag 10 juni öppnas Siggebohyttans bergsmansgård för sommaren. Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid och har öppet dagligen kl 11-17 fram till och med 14 augusti. Örebro läns museum presenterar även i år en rad aktiviteter såsom familjeaktiviteter och workshops.

I år inviger museet en ny utställning på logen i Siggebohyttans bergsmansgård. Den heter ”Kraft i Bergslagen – om kraftutveckling vid berget” och berättar om hur man på olika sätt genom historien, med hjälp av teknik och mekanik, har utvecklat arbetet vid gruvan från handkraft till ångkraft. I utställningen finns flera interaktiva moment där besökaren kan testa tekniken och se hur det fungerade. 

Sommarens program på Siggebohyttans bergsmansgård:

Torsdag 16 juni kl 11.00: ARKEOLOG FÖR EN DAG

Prova på att gräva som en arkeolog. Vi gräver och sållar provgropar vid Siggebohyttan under ledning av Länsmuseets arkeolog Martin Rundkvist med kollegor. Vad döljer marken kring husen för spår av gångna tider? Besökarna turas om att arbeta en halvtimme åt gången. Kl. 11.00 – 16.00. Fri entré för barn under 18 år. För vuxna: 100 kr (entré till museet ingår i avgiften).

Lördag 18 juni 2022 kl 11.30 och 14:00: DET HÖGST NYTTIGA LINET

Föreläsning med Örebro läns museums slöjdkonsulent Lina Jatko. Vi samlas kring linodlingen på Siggebohyttan där slöjdkonsulenten Lina Jatko berättar om linet, dess historia och projektet 1kvm lin, som pågår i hela landet och även har hittat sig till närliggande länder. Linet delar en tusenårig historia med oss människor och är viktig för oss än idag. I dagens samhälle gör textila material stor påverkan på vårt klimat och med linet har vi en möjlighet att minska den negativa påverkan. Under föreläsningen pratar Lina om linet från då till nu och hur synen kring textilier förändrats. Samling framför kaffestugan. Entré: 100 kr. I avgiften ingår entré till museet. Vid dåligt väder flyttas föreläsningen in på logen. Längd ca 45 – 60 min.

Onsdag 22 juni kl 14.00: GUIDAD TUR till Siggebohyttans gruvområde
Lördag 16 juli kl 14.00: GUIDAD TUR till Siggebohyttans gruvområde
Tisdag 2 augusti kl 14.00: GUIDAD TUR till Siggebohyttans gruvområde

Följ med på en guidad tur upp till Siggebohyttans gruvområde i skogen. Vandringen går längs den gamla kyrkstigen och på vägen finns massor av spår från bergshanteringens långa historia att upptäcka. Siggebohyttans guide Morgan Bodin visar och berättar under vandringen om kolmilor, gruvstugan och det svåra, farliga arbetet i gruvan. Vandringen är omkring 1,6 km och turen tar ca 45 minuter. Terrängen är ganska enkel men rejäla skor behövs. Ej lämplig för barnvagn eller rullator. Samling vid kaffestugan. Entré: 100kr. I avgiften ingår entré till museet.

Onsdag 29 juni kl 11.30 och 14:00: SLÖJDEN BÖRJAR I SKOGEN – en vandring med träden i centrum

Slöjden börjar i skogen – en vandring med träden i centrum. Slöjdkonsulent Lars Petersson tar oss med i en tur runt Siggebohyttan för att titta på olika träd och se hur de växer och hur de kan användas inom slöjden. Varför är det bra att välja ett krokigt träd ibland? Vad berättar barken om hur virket ser ut innanför? Går det att åldersbestämma träd utan att räkna årsringar? Vandringen sker i skogen i anslutning till Siggebohyttans bergsmansgård. Kläder efter väder… Samling i övre delen av allén. Föranmälan krävs. Begränsat antal deltagare e-posta till siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen före. Entré: 100kr. I avgiften ingår entré till museet. Längd: ca 1,5 timme. Vid regn flyttas aktiviteten in på logen.

Onsdag 29 juni kl 14.00: MODERNITETER PÅ SIGGEBOHYTTAN – hur Anderssons influeras av världen

Samlingsintendent Lena Brättorp föreläser: Moderniteter på Siggebohyttan – hur Anderssons influeras av världen. Anderssons rikedom på Siggebohyttan grundas i generationer av framgångsrika bergsmän. Färdigheter i hemmet har ärvts från anmödrarna på de rika bergsmansgårdarna i trakten där man nogsamt valde sina hustrur. Men begäret efter det moderna i den nya världen syns tydligt på gården, och i arkiven kan vi läsa om moderna influenser från Stockholmsutställningen och om exotiska citroner och mandlar i recepten. Kostnad: 100kr. I priset ingår entré till museet.

Onsdag 6 juli kl 11.30 och 14:00: ÖPPNA VISNINGAR av nya utställningen ”Kraft i Bergslagen” och vandringsleden till gruvan.

I år inviger museet en ny utställning på logen i Siggebohyttans bergsmansgård. Den heter ”Kraft i Bergslagen – om kraftutveckling vid berget” och berättar om hur man på olika sätt genom historien, med hjälp av teknik och mekanik, har utvecklat arbetet vid gruvan från handkraft till ångkraft. I utställningen finns flera interaktiva moment där du kan testa tekniken och se hur det fungerade. Det går en vandringsled till Siggebohyttans gruvområde där det finns många lämningar att upptäcka som berättar om arbetet vid gruvan i slutet av 1800-talet. I dagens specialvisning kombinerar vi ett besök i utställningen med en guidad vandring upp till Siggebohyttegruvan, en vandring på knappt 1 km. Våra guider är museipedagog Johanna Björck och museivärd Morgan Bodin. Visningen tar totalt ca 90 min med tid för att gå tillbaka inräknad. Vi välkomnar både barn och vuxna. Kostnad: Visningen ingår i entrépriset 100 kr (barn gratis). Biljett löses på plats i kaffestugan. Samling utanför logen.

….

14-16 juli: FAMILJEAKTIVITETER:

Torsdag 14 juli kl 11.30 och kl 14:00: Linberedning och linänglar

Bråka, skäkta och häckla, det är ord som låter roliga men vad gör man? Barn och vuxna får tillsammans prova att förvandla linstrån till linfibrer genom att använda gamla tekniker och redskap för att bråka, skäkta och häckla linet. När ni tagit fram linfibrerna så får ni möjlighet att göra en linängel. Kom och lär dig vad orden betyder och hur man gör! Det är drop-in på aktiviteten och hemslöjdskonsulenten Lina Jatko och slöjdaren Margaretha Olstam finns på plats för att visa dig hur man gör. Utomhus. Vid dåligt väder flyttas aktiviteten till logen. Deltagaravgift/materialkostnad 50 kr. Betalas i kaffestugan

Fredag 15 juli kl 11.30 och kl 14:00: Tälj en trollstav

Med en trollstav får du superkrafter! Om du täljer den själv bestämmer du vilka trollkonster du kan göra. Du får tälja en trollstav av en pinne från skogen. Kanske kan du skära några magiska mönster i barken. Från 7 år. Ledare: Julia Karlsson, slöjdare. Samling utanför kaffestugan. Föranmälan krävs. Begränsat antal deltagare. E-posta till siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen före. Materialkostnad, 50kr, betalas i kaffestugan. Längd: ca 1,5 timme. Vid regn flyttas aktiviteten in på logen.

Lördag 16 juli kl 11.30 och kl 14:00: Repslagning och tillverkning av kransar

Kom och lär dig att slå ett eget rep av återvunna textilier som mattrasor eller tygremsor. Repet kan användas till många olika saker. Denna dagen ger vi barn och vuxna möjlighet att tillsammans slå rep och smycka en krans med tyger, knappar, band mm. Slöjdarna Julia Karlsson och Sofie Ekestubbe finns på plats och lär dig att slå ett rep och även inspirerar dig att smycka din egen krans. Utomhus. Vid dåligt väder flyttas aktiviteten till logen. Från 7 år. Föranmälan krävs. Begränsat antal deltagare, max 10 barn. e-posta till siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen före. Deltagaravgift/ materialkostnad 50 kr. Betalas i kaffestugan.

….

Onsdag 27 juli kl 11.00 och kl 14:00: MÅLARWORKSHOP med konstnären Alexander Creutz.

Kom och var med på en unik konst-workshop för barn. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Vänder sig till alla åldrar, från ca 7 år och uppåt. Aktiviteten sker utomhus, men flyttas inomhus vid dåligt väder. Aktiviteten tar max två timmar. Fri entré.

Lördag 13 augusti kl 11.00-17.00: HELDAGSKURS I MÅLERI med konstnären Alexander Creutz.

Heldags-workshop tillsammans med konstnären Alexander Creutz. Vänder sig till ungdomar och vuxna. Tillsammans arbetar ni under dagen i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Kostnad: 450 kr, lättlunch och material ingår. Handledare: Alexander Creutz, konstnär. Anmälan: Föranmälan krävs. Anmäl dig via e-post siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen innan evenemanget. Betalas med swish eller kort på plats.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login