Största motbackelöptävlingen i svenska fjällen

By on 30 augusti, 2013

Fjolårets succétävling Ramundberget Challenge har i år ännu fler deltagare. Under kommande helg är det fler än 100 startande och bara söndagens motbackelöp lockar över 70 deltagare som innebär att det är svenska fjällvärldens största motbackelöpstävling. 

Klinken runt genomförs lördagen den 30 augusti.En 12 km lång bana i lågterräng. Här finns både tävlingsklass med tidtagning och motionsklass utan tidtagning. På söndagen är det dags för backloppet Mittåkläppen Upp, 9 km långt med dryga 640 höjdmeter. Starten går vid 700 m.ö.h., mål ligger på 1212 m.ö.h, på fjället Mittåkläppens topp.

– Många tror att man måste vara så duktig för att springa ett backlopp. Men det handlar om att utmana sig själv och vilja göra något annorlunda. Norska längdlandslagsåkaren Kristian

Tettli Rennemo, svenska längdsprintstjärnan Stina Nilsson och flera starka löpare från södra Sverige kommer att delta, men det passar likväl motionslöparen. Det är dessutom tillåtet att ha stavar i båda tävlingarna för den som vill, säger Micke Andersson, tävlingsledare och aktiv fjällmaratonlöpare.

Om vädret är med löparna kommer fjället att visa sig från sin bästa sida. Det är höstskrud på växter och träd och fjällbjörken brukar brinna i gult och rött. Dessutom är luften kall och klar en höstdag i svenska fjällen.

– Om man är med på båda tävlingarna så blir det verkligen en annorlunda upplevelse. Det är något speciellt med att springa i fjällmiljö. För mig har det blivit lite av en drog, säger Lena Gavelin som annars leder löparläger i Ramundberget på somrarna.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login