Studieförbunden samarbetar kring scen på Live at Heart

By on 24 augusti, 2021
Fotograf: Kristin Lundström

Coronapandemin har varit tuff mot kulturbranschen. Livemusik inför publik har varit strikt begränsat och längtan efter att få möta publiken är nu stor! Under Live at Heart samarbetar Medborgarskolan, NBV Musicbox, Evelyn och Sensus kring en egen scen. Studieförbunden vill tillsammans stötta den lokala musiken och bidra med möjligheter för banden att utvecklas!

”Då hela kulturbranschen ställde om under pandemiåret gjorde studieförbunden samma sak. Vi har fortsatt motivera musiker till skapande, med digitala workshops och konserter. Nu när det med små steg går att börja arrangera spelningar igen märker vi en otrolig glädje hos våra artister och band inför att få spela live igen. Det finns ingenting som kan ersätta att få mötas och dela musikupplevelser!” – Clara Alm, Evelyn

Ett annorlunda musikår, redo för livescen

Pandemin har påverkat kulturbranschen, men musikscenen har på många kreativa sätt anpassat sig efter rådande restriktioner. Man har spridit livemusiken via digitala sändningar och evenemang eller i små sammanhang för en liten publik i t. ex. en trädgård.

”Flera band och artister har också skapat ny musik under pandemin. Många har spenderat mycket tid med att skriva nya låtar och att göra studioproduktioner. Vi har ett fantastiskt musikår att vänta med mycket kommande releaser av nytt material!” – Karin Wistrand, Medborgarskolan

Livescen på Live at Heart

Under Live at Heart, showcasefestivalen, 1–4 september samarbetar studieförbunden kring en scen på O’Learys där banden och musikerna möter publiken. Det är ett bra tillfälle för musikerna att möta branschen och en nyfiken publik från Sverige samt övriga Europa. Förutom att spela live erbjuds även alla musiker att vara med i olika workshops.

Ett urval av de som spelar på scenen:

  • Lowest Creatures, Emelie Fransson, Kung Botes Kapell, Nisse P
  • Vasatorget, Mathilda Wahlstedt, Surfing the Orbit, Sonny och Vargen
  • Izak Danielsson Kihlström, Mary Mi
  • Hellman och Härden, Kungen Jazz, Kings Cross Stringband

Studieförbunden är basen i svenskt musikliv

Över 90 000 personer deltar inom musikverksamheten hos studieförbunden och möts av den konstnärliga friheten i skapandet. En stor del av det svenska musikundret skulle med stor sannolikhet inte funnits om det inte vore för möjligheterna hos studieförbunden.

”Studieförbunden har alltid varit en stor hjälp för artister i början av sina karriärer. Det är många av dagens stjärnor som delvis har dem att tacka för den där första replokalen, studion eller spelningen. Därför känns det väldigt kul att studieförbunden är en del av årets festival och vi är mycket glada över samarbetet. Jag är övertygad om att deras artister kommer ta publiken med storm” – Magnus Tunmats, bokare och festivalkoordinator för Live at Heart.

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Medborgarskolan

You must be logged in to post a comment Login