Stureskolan – renoverad med varsam hand

By on 15 oktober, 2021
Hus B, Stureskolan, innan renovering. Byggd 1880.

Sommaren 2020 påbörjade Futurum ett viktigt arbete med en av de äldre fastigheterna i fastighetsbeståndet – Stureskolan skulle få sig ett rejält lyft. Nu är renoveringen klar och verksamheten kan flytta in i lokalerna igen.

Stureskolan, byggd på 1880-1890-talen, var nedgången. Ytskiten var skavda, elinstallationer, vatten- och avloppsinstallationer behövde bytas, anslutningar till vatten, el och avlopp behövde bytas ut och fasaden behövde bättras på. Den senaste renoveringen gjordes av Örebro kommun på 90-talet, det vill säga långt innan Futurum tog över fastigheten 2012. Renoveringen som nu har gjorts är en av de kvarvarande i det 50/50-projekt som startades 2012 där Futurum och Örebro kommun delar på investeringskostnaden.

Gott samarbete

Det är de två maffiga stenhusen, Hus A och Hus B, som har renoverats. Det har gjorts med varsam hand och Futurum har haft med en konsulterande antikvarie genom hela projektet. Tillsammans med Asplunds bygg, som varit totalentreprenör i projektet, har varje liten detalj värderats, dokumenterats och restaurerats med byggnadsvårdsmässiga metoder.

– Asplunds bygg, som är totalentreprenör i projektet, ska ha ett stort tack för sin noggrannhet och det arbete man lagt ner på dokumentation av renoveringen. Utförandet av arbetet har varit riktigt bra, säger Louis Georgis, fastighetschef på Futurum.

Även samarbetet med verksamheten har fungerat väldigt bra. Verksamheten i den tredje byggnaden, Hus C, har pågått som vanligt under renoveringen av Hus A och B.

– Vi har fått stor förståelse både från pedagoger, rektor och barn för vårt arbete. Barnen har haft första parkett och det har fungerat jättebra att samsas om utrymmet. Utan dem hade vi inte kunnat göra Stureskolan så här fin, säger Anton Johansson, fastighetsutvecklare på Futurum.

Nya ytskikt

Samtliga ytskikt i byggnaderna har renoverats. Väggarna har målats i en bruten vit nyans och tillsammans med ljusgrå snickeridetaljer får lokalerna ett pampigt utseende. Genom de stora fönstren flödar ljuset in och ger en inspirerande utbildningsmiljö värdig våra barn. I de två byggnaderna finns totalt åtta klassrum. Där spenderar cirka 265 barn från förskoleklass till årskurs 3 sina dagar. I vinkel med Hus A finns en gymnastiksal i originalutförande. I samband med renoveringen har Futurum lagat och målat ytskikten i gymnastiksalen, samt bytt yttertaket.

– Nu har vi en funktionell skola. Vi uppfyller de myndighetskrav som finns för en skola, trots att byggnaderna är så pass gamla. Vi på Futurum är trygga i att barnen är trygga i våra lokaler. Vi har återigen sett till att skapa miljöer värdiga våra barn, säger Göran Lunander, VD på Futurum.

Örebro | Stureskolan
Örebronyheter

Källa Futurum Fastigheter

You must be logged in to post a comment Login