Svenska landslaget slår nytt nordiskt rekord i lag-VM

By on 2 november, 2019
Svenska landslaget under lag-VM 2019 i Prag. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®.

Målet att bli bästa europeiska lag under kvällens lag-VM i Timbersports blev svårt och det svenska laget hamnade tillslut på en sjundeplats. Det som började knackigt för svenskarna avslutades med ett nytt nordiskt rekord. Landslaget bestående av bland annat Ferry Svan, Emil Hansson och Calle Svadling finslipade det svenska rekordet med drygt tre sekunder.

När det svenska landslaget i Timbersports åkte till VM i Prag var målet att åka hem som bästa europeiska lag. Dagen började dock inte som planlagt och det blev svårt att nå målet. I åttondelsfinalen väntade Storbritannien som fick se sig besegrade mot ett hungrigt Sverige. Men sedan tog det stopp när favoriterna Nya Zeeland stod för motståndet i kvartsfinalen och svenskarna hamnade på en sjundeplats och blev tredje bästa europeiska lag.

– Vi ser att det är några andra i Europa som ligger i och också gör sitt jobb. De är duktiga, det ska de ha, men vi kommer tillbaka, säger Ferry Svan.

Nytt nordiskt rekord
Trots förlusten mot Nya Zeeland lyckades det svenska landslaget gå av scenen med huvudet högt. Efter en jätteinsats slog de äntligen nytt nordiskt rekord och den nya tiden på dryga minuten, 1.00,35, är en förbättring med drygt tre sekunder.

– Jag är jättenöjd över lagets insats och att vi avslutar på topp mot Nya Zeeland, vi kunde inte ha gjort det bättre, säger Calle Svadling.

Australien behåller titeln som världsmästare
Kvällen blev en kamp mellan de stora nationerna USA, Nya Zeeland och Australien. Samtliga såg starka ut och hungriga efter guldet. I finalen stod det mellan Australien och Nya Zeeland. Och det blev en jämn kamp mellan jättarna som är bland de stora favoriterna både i lag och i individuella VM, och de lag som tagit hem titeln flest gånger. Efter en rafflande final stod Australien återigen som världsmästare.

Ferry Svan tävlar i individuella VM
Imorgon, lördag, ska de tolv främsta atleterna inom Timbersports göra upp om världsmästartiteln i individuella VM. Svenske Ferry Svan ska för första gången i sin Timbersports-karriär få representera Sverige i individuella VM.

– Jag ser att jag är i en väldig form och har gjort bättre ifrån mig i varje heat så det ska bli riktigt kul att tävla imorgon och visa vad jag går för, säger en taggad Ferry Svan. 

Resultat lag-VM 2019
1. Australien
2. Nya Zeeland
3. USA
4. Polen
5. Tjeckien
6. Kanada
7. Sverige
8. Tyskland
9. Schweiz
10. Österrike
14. Norge

Datum och tid VM 2019
Lördag 2 november: individuella VM, start klockan 19.00.

Historik världsmästare

År Värd Världsmästare lag Världsmästare individuellt
2018 Liverpool, Storbritannien Australien Laurence O’Toole, AUS
2017 Lillehammer, Norge Nya Zeeland Jason Wynyard, NZL
2016 Stuttgart, Tyskland Australien Jason Wynyard, NZL
2015 Poznan, Polen Australien Jason Wynyard, NZL
2014 Innsbruck, Österrike Australien Jason Wynyard, NZL
2013 Stuttgart, Tyskland Nya Zeeland Brad de Losa, AUS

Fakta Timbersports

  • STIHL Timbersports började i USA 1985 men har sitt ursprung i skogshuggartävlingar på 1800-talet. Timbersports är en professionell tävlingsserie i extremsport med lokala, regionala, nationella och internationella tävlingar samt världsmästerskap.
  • Sverige arrangerade internationella tävlingen Champions Trophy på Tjolöholms Slott utanför Göteborg i maj 2019. Hösten 2020 arrangeras VM i Göteborg.
  • VM i Timbersports är sista tävlingen för säsongen och korar en världsmästare både individuellt och i lag. I individuella VM tävlar världens tolv främsta atleter och i lag-VM gör 22 landslag upp om världsmästartiteln.
  • I individuella VM tävlar atleterna i sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Atleterna tävlar i spektakulära grenar som bland annat Springboard där de ska klyva toppen av en stam, två meter över marken. Grenen Hot Saw inkluderar en specialbyggd motorsåg på cirka 62 hästkrafter med en wankelmotor från en jet ski eller snöskoter.
  • Atleterna prövas på uthållighet, styrka och teknik när de ska hugga och såga sig genom träblock på snabbast möjliga tid.

Sport | Timbersports
Örebronyheter

Källa STIHL

You must be logged in to post a comment Login