Svenska superstjärnan I Kirk startar på Jägersro

By on 13 juli, 2019
Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

I januari väckte den svenska galopphästen I Kirk stor uppståndelse med en överlägsen seger i tufft internationellt motstånd i Dubai. På söndag kommer I Kirk till start på hemmabanan Jägersro för att försvara fjolårets seger i sommarens största sprintlopp Zawawi Cup.

I Kirk är Sveriges snabbaste häst. Han skapar en wow-känsla och det går ett sus genom publiken när han växlar tempo in på upploppet. Det är den feelingen alla förväntar sig på söndag i Zawawi Cup på Jägersro.

Men frågan är – varför är han så snabb och bra?
– Han har en hög cruising speed och har sedan en förmåga att växla tempo ytterligare en gång, säger tränaren Susanne Berneklint och utvecklar:

– Han drar helt enkelt musten ut sina konkurrenter och har själv ytterligare en växel.

I stallet är det inte så att han sticker ut, det är egentligen en relativt liten häst men också otroligt bra musklad och med en effektiv ”motor”.

– Jag tror att det kan vara en liten fördel att han inte är så stor, det är lättare att hålla honom fräsch. Även om han också har sina problem.

Som?
– Han tycker ju inte om att resa, så vi håller ju oss här hemma. En resa till Dubai blir ju en helt annan sak än att resa upp till Bro Park för en start, vid en Dubairesa kan man hjälpa honom på ett helt annat sätt.

I Kirk vet i alla fall om att han är kung i stallet, att han är bäst. Sen lyfter man förstås en aning på ögonbrynen när Susanne säger att han kanske kan utvecklas ännu mer.

– Han är ju rätt orutinerad fortfarande och har inte gjort så många starter, så jag har en känsla av att det kan finns lite utveckling kvar.

I Kirk är uppfödd av veterinären Staffan Lidbeck och ägs av Hästgruppen i Lund AB.

Tränaren Susanne Berneklint driver en mindre rörelse med tio hästar på träningslistan.
– Jag vill inte ha fler hästar, förklarar hon. Jag vill själv ha koll på alla hästarna. Jag är på plats i stallet vid halvfemtiden på morgon. Sköter morgonfodringen och tittar till alla hästarna. Synar dem, tittar dem i ögonen och helt enkelt kollar så att allt är som det ska.

Kontrollfreak?
– Ja, det är jag.

Och vi kan skymta en anings oro hos kontrollfreaket eftersom I Kirk för första gången får jockeyn Oliver Wilson på ryggen. 

– Carlos [Lopez, som brukar rida] säger att det är världens lättaste häst att rida. Dessutom har Oliver ridit honom i jobb så det blir nog inte några problem.

I slutet av året ska I Kirk till Dubai igen, om allt går som planerat.

I januari i år imponerade han stort med en överlägsen seger i den högkvalitativa handicaplöpningen Azizi Farishta på Meydan i Dubai.

– Karnevalen där nere är det stora målet, sen finns det förstås det stora sprinterloppet [Dubai Golden Shaheen med 1,5 miljoner dollar till vinnaren] under World Cup-dagen.

Men Susanne är tveksam till den satsningen.
– Då kommer alla de bästa och även om I Kirk är bra så är han inte någon Grupp–1 vinnare.

Men han är under alla omständigheter en av de absolut bästa svenskfödda hästarna genom alla tider.

Det kommer han att visa genom att vinna Zawawi Cup på söndag.

Sport | Hästsport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login