Sverige vann Euro Floorball Tour

By on 3 november, 2013

Sverige hade en del att bevisa efter matchen mot Schweiz. Den tvivelaktiga inställning från gårdagen var som bortblåst när stormatchen mot Finland drog igång.

-Den första perioden är det bästa vi har presterat på länge. Vi spelar med både hjärta och själ. Då blir vi en maskin och oerhört tunga att möta, säger Jan-Erik Vaara.

Stenberg sänktes bryskt över sargen av Juha Kivilehto vilket gav Sverige powerplay efter knappt fyra minuter. Finland dödade av det numerära underläget på ett ypperligt sätt och hade även den hetaste chansen när Tero Tiitu kom fri, rundade men inte lyckades överlista Klintsten.

Halvvägs in i första perioden var det Finlands tur att spela powerplay sedan Rikard Eriksson skickat Juha Kivilehto över sargen. Tiitu hade ett gyllene läge att spräcka nollan när han frispelades av Jani Kukkola men lyckades med bedriften att missa öppet mål. Vid 14.29 snappade istället Simon Jirebeck upp ett felpass från finskt försvar och hängde behärskat in 1-0 till Sverige.

Direkt efter pausvila nummer ett prickade Kim Nilsson målramen men den andra perioden skulle bli en mållös historia trots bra chanser för båda lagen. Linus Nordgren och Alexander Galante Carlström gjorde pigga inhopp i slutet av andra och Galante Carlström hade två klara målchanser redan i första bytet.

-Vi tappar lite i andra och hamnar i den där bekvämlighetszonen men i tredje tar vi tillbaka det igen. Då spelar vi smartare och tar även de lite obekväma striderna, säger Vaara.

Efter att knappt fyra minuter spelats av den tredje perioden gav Mattias Samuelsson sig iväg på ett av sina offensiva äventyr men var inte lyckosam i avslutet. Istället uppfattade Jarno Ihme blixtsnabbt att Sami Koski stack på djupet, gjorde ett perfekt utkast som Koski kunde slå förbi Klintsten.

Stenberg och Enström stressade exemplariskt det finska försvaret matchen igenom och sex minuter in i tredje kom utdelningen. Enström vek in bollen till Stenberg. Stenberg hittade Rudd ute till vänster, som ur snäv vinkel skickade in 2-1 intill bortre stolpen. När sedan Kanebjörk gjorde 3-1 började matchen se vunnen ut.

Janne Hulmi hade ett stenhårt skott i kryssribban och finnarna saknade inte lägen att komma ikapp. Men Sverige var mer distinkta idag och innan matchen var över hade Linus Nordgren på halvvolley satt 4-1 och Malmström vänt runt en försvarare och skatt 5-1 vilket ockå blev slutresultatet.

-Helgen har varit strulig på flera sätt men segern idag visar vilken nivå vi ska ligga på, avslutar Vaara.