Trav | Ny serie värd 9,6 miljoner

By on 20 juli, 2016

En ny unghästserie föds 2017. En satsning på unga hästar, på Solvalla och på svensk travsport. Margaretas tidiga unghästserie innebär ett tillskott på nästan tio miljoner kronor årligen och bakom initiativet står Margareta Wallenius-Kleberg och Menhammar Stuteri, Solvalla samt Svensk Travsport.

Margaretas tidiga unghästserie är en satsning på såväl bredd som elit bland de svenskfödda unga hästarna. Totalt kommer det köras fyra tävlingsdagar på Solvalla innehållande fyra lopp i serien: för tre- och fyraåringar av båda könen. Alla lopp kommer att köras under första halvåret 2017 på Solvalla och får 300 000 kronor i förstapris. Det kommer med andra ord att delas ut 9,6 miljoner kronor i prispengar.

Planen är att hälften av loppen ska vara helt öppna och hälften stängs vid lämplig prissumma, denna är inte fastställd ännu, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Sponsoravtalet för serien gäller till och med 2021.

På Solvalla brinner vi för unghästar och Margaretas tidiga unghästserie är precis vad vi saknat i vår tävlingskalender. Det känns extra roligt att serien vänder sig till svenskfödda hästar och jag hoppas att den bidrar till ökat intresse för svenska travare, säger Markus Myron.

Svensk Travsport stärker genom serien intresset för de svenskfödda hästarna och för Solvalla.

Det här blir ju som det franska semiclassique-systemet, årgångslopp i olika divisioner för båda könen med rejäla prispengar utan insatser från hästägarna, vilket verkligen tilltalar. Initiativet av Margareta Wallenius-Kleberg är fantastiskt, men även Stefan Holmgren har varit drivande idégivare i projektet för att få alla pusselbitar på plats, säger Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport.

Enligt det långsiktiga leveranskrav Svensk Travsport ställt på hästsportens spelbolag ATG ska pokalåret 2018 mynna ut i 270 nya miljoner till travsporten. Men även 2017 var det sedan tidigare klart med en ökning av medel till travsporten i form av 13,5 miljoner kronor.

Margaretas tidiga unghästserie bidrar med helt nya pengar som inte påverkar den tidigare bestämda ökningen av pengar till sporten, säger Johan Lindberg.

Margareta Wallenius-Klebergs stuteri Menhammar firar 70 år under 2017. Wallenius-Kleberg valdes in i travets ”Hall Of Fame” under 2013, året efter nådde hennes uppfödning den kanske största sportsliga framgången då Maharajah vann världens mest prestigefyllda lopp över lång distans; Prix d’Amérique på Vincennes i Paris.

Menhammar Stuteri fyller 70 år 2017 och som tack för allt positivt som travet betytt sedan 1950-talet och fortfarande betyder för mig och min familj, vill vi starta en tidig tre- och fyraåringsserie, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

Och satsningen är på svenskfödda hästar.

Importer av fina hästar från utlandet är viktigt för svensk avel, men vi kan – och ska – vara mycket stolta över vad de svenska uppfödarna presterar. De förtjänar all uppmärksamhet och deras kunder en möjlighet att snabbt kunna få tillbaka en del av den unga hästen har kostat, fortsätter Margareta Wallenius-Kleberg.

Sport | Trav & Galopp
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login