Tre Kronor tvåa i The Tall Ships´ Races, första etappen

By on 17 juli, 2013

Tre Kronor af Stockholm slutade som tvåa i Klass A efter första etappen i The Tall Ships´ Races efter den norska barken Statsraad Lehmkuhl. Även om det kan kännas snöpligt att bli snuvad på segern med mållinjen nästan inom synhåll så är detta en stor framgång för Tre Kronor. Hon har återigen visat att hon är ett synnerligen välbyggt och sjövärdigt fartyg som klarat det tidvis hårda vädret galant och har vunnit över legendariska Tall Ships´-veteraner som Christian Radich, Mir och Georg Stage.

Kapten ombord har varit Allan Palmer från Åland. Han är den som ritat och dimensionerat riggen och en av racets mest erfarna segelfartygskaptener. Tillsammans med sin kunniga och erfarna besättning har han seglat Tre Kronor i en tätposition genom hela tävlingen.

Ungdomar från Fryshuset
Förutom den ordinarie besättningen har ungdomar från Fryshuset i Malmö, Göteborg och Stockholm deltagit ombord. Entusiasmen har varit stor och alla har verkligen bjudit till och arbetat hårt.

Flera av ungdomarna kommer från utsatta miljöer och ett av målen med seglingen har varit att ge dem en erfarenhet av samarbete och samhörighet som de kan bära med sig. Vi vet, från tidigare erfarenheter, att den gemenskap som byggs upp ombord är något som stärker ungdomarna mycket. Seglingen har också varit ett väldigt konkret exempel på vad man kan uppnå när alla samarbetar för att nå ett mål.

Tre Kronor seglar för Östersjöns framtid
Tre Kronors deltagande racet ingår som en viktig del i Initiativet Hållbara Hav där vi arbetar med frågor som rör Östersjöns framtid och där är ungdomarna en viktig pusselbit. Vi vill ge ungdomarna möjlighet att träffa nya människor och uppleva nya miljöer för att inspirera dem att växa och hitta vägar in i det svenska samhället samtidigt som vi också hoppas kunna skapa ett intresse bland ungdomarna för frågor som rör miljön i Östersjön.

På de kommande etapperna kommer vi att ha med ungdomar från Cirkus Cirkör och Marina Läroverket.
Läs mer om Initiativet Hållbara Hav

Uppdrag från Stockholms universitet
Under seglingen tar besättningen vattenprover, på uppdrag av Stockholms universitet. Proverna ska analyseras med avseende på drygt hundra läkemedelsrester och uv-filter från solskyddsprodukter för att skapa en övergripande bild av läget i Östersjön. Resultaten kommer att presenteras under Initiativet Hållbara Havs seminarium på Kastellholmen den 5 september i år.

Seminariet från 2012 kan ses på SVT Forum

Nominerad till Nordiska Rådets Natur- och Miljöpris.
Initiativet Hållbara Hav med utställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” är en av tio nominerade kandidater till Nordiska Rådets Natur- och Miljöpris 2013.
Läs mer om priset här

Om Initiativet Hållbara Hav
Initiativet Hållbara Hav startades 2011 i samråd med fartygets gudmor Kronprinsessan Victoria. Idag står ett stort antal företag bakom initiativet. Huvudpartner är TeliaSonera.

Initiativet Hållbara Hav arbetar för ett friskare Östersjön och för en hållbar utveckling i Östersjöregionen. Våra verktyg är miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…” om miljögifter och kemikalier, fartyget Tre Kronor af Stockholm och konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen.

Hållbara Hav är ett initiativ som med ett tvärvetenskapligt synsätt och ur ett brett perspektiv, vill belysa Östersjöns miljö och möjligheter. Initiativet vill också peka på de insatser som initierats och som pågår, och de positiva resultat som åstadkommits.

Avsikten är att föra samman de av samhällets aktörer som verkar för Östersjöns bästa. Initiativet Hållbara Hav kan i detta avseende göra skillnad och leda till konkreta insatser för Östersjöns framtid. I ett konsumentperspektiv är vår ambition att förmedla kunskap och hållbara alternativ.

Initiativet Hållbara Hav hittar du i Almedalen, i olika hamnar längs våra kuster och övriga Östersjön samt på vårt årliga seminarium i slutet av sommaren på Kastellholmen.
Se www.hallbarahav.nu

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login