Tre snowboard- och fyra freeskiåkare uttagna till VM

By on 4 mars, 2021

Mellan 10–16 mars avgörs VM i freeski och snowboard. Med både X-games medaljer och pallplatser från världscupen tidigare denna säsong är det en formstark trupp som representerar Sverige.

Att börja säsongen på ett bättre sätt är svårt. Både det svenska freeski- och snowboardlandslaget har radat upp pallplatser på världscupen och X-games. Snowboardåkarna inledde världscupen med big air i Kreischberg där Sven Thorgren tog en andraplats. Under säsongens andra tävling fick även Niklas Mattsson visa att han är att räkna med när han säkrade karriärens första världscupseger i slopestyle. Sven Thorgrens silver på big air under X-games visar att den goda formen håller i sig. Den lysande starten på säsongen har gjort att uttagningarna till VM inte varit allt för svår.

– Vi på snowboard har två åkare i A-landslaget just nu, Sven Thorgren och Niklas Mattsson, och det gör att dom blir självklara för mig att ta ut. Sen är det ett gäng åkare från utvecklingslandslaget som slåss om den sista platsen. Eftersom det är William Mathisen som har säkrat platsen faller det sig också ganska naturligt att det är han som får den, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Avbrott i VM-uppladdningen
För Niklas Mattsson har uppladdningen inför VM dock inte varit optimal. I slutet av förra veckan stukade han foten när han nötte rails. Med några dagars vila från snowboarden har foten nu återhämtat sig bra och förhoppningarna inför mästerskapet är stora. Sven Thorgren har laddat upp med åkning i Kläppen och är både peppad och redo för VM i Aspen. Med säsongens fina resultat i ryggen finns det stora chanser till svensk medalj.

– Om Niklas är hel och fräsch är både han och Sven toppkandidater på pallen i båda grenarna, inget snack om saken. William som gör sitt första mästerskap ska vi inte kräva för mycket av, men han har kapacitet att slåss om finalplatserna, säger förbundskapten Jocke Hammar.

Freeskiåkarna startade världscupsäsongen i Stubai där Oliwer Magnusson slutade sexa. Därefter kördes big air i Kreischberg där Oliwer denna gång fick kliva hela vägen upp på pallen när han plockade hem tredjeplatsen. Henrik Harlaut bjöd på en bra show när han utökade sin samling av guldmedaljer under tävlingen knuckel huck på X-games. Med många starka åkare har uttagningarna till VM inte varit helt lätt.

– Oliwer Magnusson var mest självklar eftersom han är den enda som har tagit sig till final på säsongens båda världscuptävlingar. Oscar Wester kom till final i Stubai och fick därför en plats. Henrik Harlaut gjorde två jättebra hopp i Kreischberg och blev uttagen på det sättet. Jesper Tjäder som var den sista att bli uttagen har inte haft jättebra resultat i år. På träningar har han däremot presterat bra och under förra säsongen tog han flera pallplatser på världscupen, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Förberedelser på hemmapla
Med en vecka kvar till VM i Aspen laddar freeskiåkarna upp på hemmaplan i Kläppen.

– Vi kör en träningsvecka i deras big airbag så att åkarna kan fila på tricken som potentiellt kan resultera i medalj. Förhoppningen under VM är såklart medaljer i båda grenarna och med de åkarna vi har så ser jag verkligen potentialen att alla kan få till det. Det är kul, vi åker dit med ett väldigt bra och starkt lag, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

På söndag den 7 mars anländer både freeski- och snowboardlandslaget till Aspen. Under måndagen inleds sedan den första träningsdagen i slopestyle.

Finalerna i slopestyle och både kval och finaler i big air sänds på TV10 och Viaplay.

Sveriges lag till VM 2021 i Aspen
Snowboard

  • Sven Thorgren, Sollentuna SLK
  • Niklas Mattsson, Leksand Snowboard och Freestyle club
  • William Mathisen, Sälens IF

Tävlingsprogram snowboard

Datum Tid (svensk) Diciplin
10 mars   Slopestyle, kval
11 mars   Halfpipe, kval
12 mars 17.30 Slopestyle, final
13 mars 21.00 Halfpipe, final
14 mars   Big air, kval
16 mars 20.30 Big air, final

Freeski

  • Henrik Harlaut, Åre SLK
  • Jesper Tjäder, Östersund-Frösön SLK
  • Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening
  • Oliwer Magnusson, Östersund-Frösön SLK

Tävlingsprogram freeski

Datum Tid (svensk) Diciplin
10 mars   Halfpipe, kval
11 mars   Slopestyle, kval
12 mars 21.00 Halfpipe, final
13 mars 17.30 Slopestyle, final
15 mars   Big air, kval
16 mars 17.00 Big air, final

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet

You must be logged in to post a comment Login