Tulpanens dag firas den 15 januari

By on 14 januari, 2023
Tulpanens dag firas söndagen den 15 januari 2023.
Bild: Blomsterfrämjandet

Det är januari och det betyder att tulpansäsongen är i full gång. Nu på söndag den 15 januari firar vi tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för denna populära blomma är här.

Svenskar är generellt mycket förtjusta i tulpaner. Det finns tulpanodlingar från Malmö i söder till Sundsvall i norr och varje år odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige. Det gör tulpanen till den i särklass mest odlade snittblomman i Sverige.

Tulpaner som kommer från svenska trädgårdar känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.

En bukett med nyskördade tulpaner piggar upp i vintermörkret och förmedlar hopp om vår och ljusare tider. Det finns en uppsjö av olika sorter och färger på tulpanerna. I början av säsongen är de enkla sorterna i rena färger vanligast, men ju längre säsongen går desto rikare blir utbudet med fler fyllda och tvåfärgade sorter. En del tulpansorter doftar även riktigt gott!

Inför tulpanens dag har man samlat skötseltips samt inspiration om hur man kan skapa tulpanbuketter på 7 olika sätt.

Så lyckas du med dina tulpaner

1. Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten.

2. Placera tulpanerna i en vas med kallt vatten. Låt förpackningen sitta kvar ca 1 timme om du vill ha raka stjälkar. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.

3. Eller se vår skötselfilm:

Nöje | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Blomsterfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login