Unruly Gang till Örebro 2023

By on 31 december, 2022
Foto: Art by Esse. Samproduktion: Dansnät Sverige, Dansens hus.

Dansnät Sveriges första dansturnéer rullade ut 2003, sedan dess har det hunnit bli över 1400 speltillfällen och fler än 200 dansproduktioner som mött publiken i Sveriges avlånga land.

Vårens turnésäsong fortsätter i samma fart då Unruly Gang är först ut, ett danskollektiv som bjuder på domderande dancehall deluxe kommer till Örebro söndag 12 februari 2023 för ett framträdande på Hjalmar Bergmanteatern.

Dansnät Sverige har under 20 år turnerat svenska och internationella danskompanier, samproducerat föreställningar, fortbildat arrangörer och arrangerat nationella branschmöten. Man har blivit den viktigaste aktören i Sverige för internationell danskonst och turnerat stjärnkompanier som Akram Khan company och belgiska under som Les Ballet C de la B.

Dessutom har man presenterat verk av svenska dansikoner som Margaretha Åsberg, likväl som av storfavoriterna Kenneth Kvarnström, Virpi Pahkinen och Örjan Andersson. Såväl stora namn som spännande nykomlingar har mött den svenska publiken genom turnéerna.

– Det har alltid varit viktigt för oss att den svenska publiken får se den samtida dansens alla uttryck, säger Carina Norée, verksamhetsledare för Dansnät Sverige. – Det tillgängliga och underhållande, det utmanande och angelägna. Det är dessutom en ynnest att kunna erbjuda publiken i Säter såväl som i Falkenberg verk som vunnit internationella erkännanden.

Jubileumsåret fortsätter i samma breda anda med en vårsäsong som präglas av domderande dancehall, 1900-talets skandalkoreograf Vaslav Nijinsky och en hommage till dem som aldrig fick fylla tjugoett. Dessutom rymmer säsongen en Cullberg-stipendiat, japanska tokerier och en stilla trängtan att få förvandlas till en säl.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda en sådan rik bredd av danskonst till publiken runt om i Sverige. Medryckande, eftertänksamt, vackert och intressant – allt får plats i vårens dansturnéer, säger Carina Norée

Utöver spännande föreställningar bjuder jubileumsåret på seminarier, ny grafisk profil och en bokpublikation.

Först ut är danskollektivet Unruly gang. Rapartisten Imenella och DJ Rut Roos har denna gång samlat dansare från Jamaica, Frankrike och Sverige för att dela sin kärlek för dancehall. Med inte mindre än åtta handplockade artister presenteras dancehallscenens crème de la crème och vi serveras kompromisslös energi av råa moves.

» Mer information här «

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Dansnät Sverige

You must be logged in to post a comment Login