Utställningen Flyger Högt har vernissage

By on 30 december, 2022
Bild: Konsthantverkarna Örebro

Med anledning av Gunilla Dovstens bortgång arrangerar Konsthantverkarna en utställning till Gunillas minne, det blir vernissage idag fredag 30 december med start kl. 15.

Vem var Gunilla Dovsten?

”Gunilla Dovsten bodde i Bergslagen. Omgivningen bestog av skog, sjöar, korpen i skyn, järnet i marken och gruvhål som perforerar landskapet. Färgerna var dova, rödbrunt som järn, blågrönt som slagg och grönt som barrskog. Det är stengodsets färger.

Gunilla varvade sitt arbete mellan funktionell bruksvara och skulptur. Hon älskade att göra muggar och tekannor. När hon kom till Japan för att arbeta som drejarlärling fick hon börja med att göra kaffekoppar med hänklar och fat.

”Alla skandinaver kan dra hänklar”, sa Gunillas arbetsgivare.

Det kunde inte Gunilla men efter hundra så satt det där.

Eftersom Gunilla älskade att skulptera ligger det nära till hands att fascineras av allt som ska fogas ihop av flera delar, som tex tekannor. Där ska både form och funktion samsas. Hennis skulpturer blev ofta kråkfåglar, eller snarare bilden av en fågel. En vresig kråka på en smidd stång eller en liten sparv, lagom för din hand.

Gunilla Dovsten var utbildad på Capellagården på Öland och Skolen för Brukskonst i Köpenhamn. Drejlärling i Hagi, Japan, under 2,5 år.”

Utställningen ”Flyger högt” har vernissage idag fredag 30 december 15-18 hos Konsthantverkarna Örebro, invigning startar 15.00. Utställningen pågår till och med den 1 februari.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Konsthantverkarna Örebro

You must be logged in to post a comment Login