Världen – Sjukhusbombningar måste upphöra

By on 28 september, 2016

Den 3 maj antog FN:s säkerhetsråd resolution 2286 som syftade till att skydda det medicinska uppdraget i konflikter. Sedan dess har situationen i både Syrien och Jemen blivit värre med systematiska bombningar av sjukhus och vårdinrättningar. Läkare Utan Gränser släpper nu detaljerade rapporter om två attacker mot våra sjukvårdsinrättningar i Jemen.

Rapporterna återger i detalj de åtgärder som vidtagits före, under och omedelbart efter flyganfallen. Den visar att båda inrättningarna inte använts till något annat än att förse befolkningen med sjukvård och att det därför inte fanns någon legitim anledning att attackera dem.

– I det krig som nu utkämpas i Jemen finns det en total likgiltighet inför förlusten av civila liv från alla stridande parter. Säkerhetsrådets ord om att skydda sjukvård och vårdpersonal i konflikter ekar tomma, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare och expert på ämnet för Läkare Utan Gränser i Sverige.

– Säkerhetsrådet och medlemsstaterna har misslyckats brutalt med det de skulle göra. Sedan resolution 2286 antogs har antalet sjukhusbombningar ökat. Vi ser det i Syrien och vi ser det i Jemen. Det är nog nu, detta blodbad måste upphöra omedelbart. Vi kräver att säkerhetsrådet nu vidtar djärva och praktiska åtgärder för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. Sjukhus är inte en måltavla, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login