Världen | Välkänd kinesisk samvetsfånge stoppades vid gränsen

By on 13 augusti, 2016
Wang Zhiwen

New York – Danielle Wang, amerikansk medborgare, och hennes amerikanske make återvände i tisdags från Kina med oförrättat ärende, bestörta över att den kinesiska regeringen inte låtit Wang Zhiwen – en av landet mest välkända Falun Gong-utövare – lämna Kina, trots giltigt pass och visum.

Wang släpptes ur fängelse 2014 efter att ha suttit inspärrad i 15 år, dömd enbart för att han var känd som en koordinator för Falun Gong i Peking.

Efter två veckors ständig övervakning av uniformerad och civilklädd polis, lyckades vi slutligen skaffa ett visum för min pappa. Men när vi kom till flygplatsen hävdade gränspolisen att passet hade återkallats. De återlämnade passet först efter att ha skurit bort ett hörn och på en sekund tillintetgjordes det som vi arbetat för i månader. Vi är nu oroliga för vad som kommer att ske med honom härnäst. De kinesiska myndigheternas felaktiga agerande mot min pappa är helt galet. Han är nästan 70 år och en totalt ofarlig och vänlig man. Efter nästan 20 års lidande borde han nu tillåtas komma till USA för att återförenas med sin familj och leva ett liv i verklig frihet, säger Danielle (Xiaodan) Wang.

Wang Zhiwen dömdes 1999 till 16 års fängelse efter en skenrättegång som sändes i tv över hela Kina. Han släpptes utan någon större uppmärksamhet i slutet av 2014 och har sedan dess försökt återförenas med sin dotter. Internationellt har människorättsgrupper såväl som regeringar vädjat för Wang. Hans dotter Danielle har under 17 år drivit en kampanj för sin far och 2013 vittnade hon inför den amerikanska kongressen, tillsammans med andra döttrar till kända samvetsfångar i Kina.

Efter allt som det kinesiska kommunistpartiet har utsatt Wang Zhiwen och hans familj för, är det helt förkastligt att de inte lämnar honom ifred och låter honom lämna landet. Det här följer tyvärr ett mer utbrett mönster där Falun Gong-utövare godtyckligt nekas pass eller blir olagligt fängslade på flygplatser. Vi uppmanar USA:s regering att på hög nivå utöva påtryckningar på kinesiska tjänstemän, om att Wang ska beviljas nytt pass och tillåtas resa till New York, och till sist få sin fulla frihet, säger Lewi Browde, Falun Dafa Information Center.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login