Vårterminens filmprogram presenteras

By on 14 januari, 2023

Lindesbergs Filmstudio presenterar åtta filmer på Lindesbergs Bio i Folkets Hus under vårterminen 2023, sju filmstudiofilmer från sju olika länder som vanligtvis inte visas på bio + en finsk extrafilm som är gratis för alla.

Torsdag 19 januari kl 19:00 visas terminens första film – ”Historjá – stygn för sápmi” som är en är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Därefter visas Beskyddaren (31 januari); Nobody has to know (16 februari); Film för nybörjare (28 februari); Den blinda mannen som inte ville se Titanic (16 mars); Rose (28 mars); Skolan vid världens ände (13 april); Brevbäraren som byggde ett palats (25 april).

Lindesbergs Filmstudio är en del av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Grundupplägget i filmstudiorörelsen är film i föreningsform vilket innebär att man måste vara medlem för att se Filmstudions filmutbud. Ett medlemskap kostar våren 2023 för vuxen 300 kronor. Medlemmar i Kommunens fritidsförening betalar 250 kr. Ungdom t o m 25 år betalar 160 kronor.

Vårens filmer i Lindesbergs Filmstudio:

Alla filmer börjar kl 19:00 – men biografen är öppen från 18:00 för kaffe, kaka och lite filmprat inför kvällens film:

….

Torsdag 19 januari: Historjá – stygn för sápm

Produktion: Sverige 202
Regissör: Thomas Jackson
Medverkande: Britta Marakatt-Labba
Speltid: 88 min

HISTORJÁ – Stygn för Sápmi, är en poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt. Den skildrar även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

….

Tisdag 31 januari: Beskyddaren

Produktion: Hongkong, Kina, 2019
Regissör: Derek Tsang
Medverkande: Jackson Yee, Dongyu Zhou
Speltid: 135 min

Tillsammans med hela skolan blir Chen vittne till hur hennes mobbade tjejkompis hoppar mot en säker död från en balkong. Hennes död ändrar dock inte mobbarnas beteende, som nu riktar in sig på Chen. Efter att ha utsatts för våldsamma övergrepp råkar Chen stöta ihop med ungdomsbrottslingen Xiao. Trots att han har många sidor som skrämmer Chen inleder de båda en vänskap som grundar sig i ett löfte han ger henne. Han ska bli hennes beskyddare.

….

Torsdag 16 februari: Nobody has to kno

Produktion: Frankrike, Belgien, Storbritannien, 2021
Regissör: Bouli Lanners
Medverkande: Bouli Lanners, Michelle Fairley
Speltid: 99 min

Belgiska Bouli Lanners står för manus, regi och den manliga huvudrollen i ömsint drama om Phil, en främling med dunkelt förflutet som av oklar anledning nyligen har slagit sig ned på den lilla vindpinade ön. Han drabbas av en stroke och återvänder från sjukhuset med minnesförlust, och känner inte igen den lokala särlingen Millie (Fairley) som hävdar att de har ett hemligt förhållande. Med vackert filmade skotska vyer, ljuv musik och förstklassigt skådespeleri berättas en rörande romantisk historia om två 50-plussare som får en oväntad chans att välja kärleken.

….

Tisdag 28 februari: Film för nybörjare

Produktion: Israel, 2021
Regissör: Orit Fouks Rotem
Speltid: 95 min

Nio kvinnor har anmält sig till en workshop där de ska lära sig att dokumentera sina liv på film. De är både arabiska och judiska och har egentligen aldrig mött varandra på nära håll. Nu konfronteras de med sina föreställningar om ”de andra” och stämningen kan bli ganska hätsk när fördomar och anklagelser kommer i dagen. Men när de till slut ser filmerna som skildrar den vardag som är gemensam för dem som kvinnor, händer det någonting och de kan börja se på varandra med nya ögon.

….

Torsdag 16 mars: Den blinda mannen som inte ville se Titanic / Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanici

Produktion: Finland 2021
Regissör: Teemu Nikki
Medverkande: Marjaana Maijala, Petri Poikolainen
Speltid: 82 min

Jaakko är blind och bunden till sin rullstol. Han älskar Sirpa. De pratar varje dag, men de bor långt ifrån varandra och har aldrig träffats. När Sirpa får chockerande nyheter bestämmer sig Jaakko att resa dit. Men han behöver hjälp och är nu beroende av fem främlingar för att ta sig från hemmet till taxi, från taxin till stationen, från stationen till taxi och slutligen från taxin till … henne.

….

Tisdag 28 mars: Rose

Produktion: Danmark, 2022
Regissör: Niels Arden Oplev
Medverkande: Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen
Speltid: 106 min

Hösten 1997 rullar en turistbuss ut från Ålborg med Paris som destination. Ombord finns Inger, hennes syster Ellen och svågern Vagn. I övrigt känner de inga bland deltagarna. Knappt har bussen nått motorvägen förrän Inger högljutt ger sig till känna inför gruppen. Eller mer exakt … hon och ”Rose”, Ingers andra personlighet. Synnerligen upplysta om Ingers svåra kamp mot psykisk ohälsa reagerar vissa i gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak. Oavsett vad dras hela gruppen in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, och situationen ställs på sin spets i Paris. Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resa, vars eventuella facit kan vara förklaringen till att hon blivit den hon är …

….

Torsdag 13 april: Skolan vid världens ände

Produktion: Bhutan, Kina, 2019
Regissör: Pawo Choyning Dorji
Speltid: 110 min

Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

….

Tisdag 25 april: Brevbäraren som byggde ett palats

Produktion: Frankrike, 2018
Regissör: Nils Tavernier
Medverkande: Jacques Gamblin, Laetitia Casta
Speltid: 105 min

Södra Frankrike 1879. Ferdinand Cheval är en tystlåten lantbrevbärare som få ens lägger märke till. Under sina milslånga rundor dagdrömmer han om en värld full av sköna landskap och byggnader som han bara sett på vykorten som han delar ut. Under en av rundorna möter han änkan Philomène och när han får dottern Alice med henne vet han med ens vad han ska göra av sitt enkla liv. Han ska bygga ett stort palats åt henne. Alldeles själv.

….

Filmhelg 18-19 mars i Stockholm:

Alla medlemmar i Lindesbergs Filmstudio (liksom alla andra Filmstudio-föreningar) är välkomna att delta i Sveriges Förenade Filmstudios Filmhelg på Filmhuset i Stockholm 18-19 mars. Mer information om program och anmälning kommer inom kort på filmstudio.se.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login