Vårterminens första filmstudio-film I Lindesberg

By on 19 januari, 2023
Bild: LindeKultur

”Historjá – stygn för sápm”, vårterminens första filmstudio-film I Lindesberg, ikväll torsdag 19 januari kl 19:00 presenterar Lindesbergs Filmstudio vårterminens första film, ”Historjá – stygn för sápm”.

En poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt. Den skildrar även samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Produktion: Sverige 202
Regissör: Thomas Jackson
Medverkande: Britta Marakatt-Labba
Speltid: 88 min

Konstnären Britta Marakatt-Labba manar fram det samiska folkets historia och mytologi som ingen annan

Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan skapade hon stor sensation på Documenta i Kassel, en av den internationella konstscenens mest inflytelserika plattformar. Det 24 meter långa broderade verket ”Historjá” lämnade publiken i tårar och över en natt blev Britta Marakatt-Labba en av Sveriges mest eftersökta konstnärer.

Med små stygn manar Britta Marakatt-Labba fram det samiska folkets historia och mytologi, från kosmologi och modergudinnans skapelseakt till fördrivning, kolonialism, statsstödd rasism och politiska strider. Efter flera decennier på barrikaderna för sitt folks rättigheter, med sin konst som vapen, står hon och samerna nu inför sin största utmaning hittills: Klimatförändringen. Klimatförändringen är en existentiell fråga för den samiska kulturen eftersom de är helt beroende av det arktiska klimatet för sin överlevnad.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login