Vernissage och start på utställningen ”Kronblom – Återkomsten”

By on 30 november, 2023
Bild: Askersunds kommun

Kronblom återvänder till Askersund och dörrarna öppnas till hans Vinkelboda, med vernissage lördag 2 december på Askersunds Konsthall! En stor samling material kring denne finurlige friherres liv och leverne kommer att ställas ut.

En unik utställning med allt från kända ting, som den ikoniska soffan, till mer udda och okända föremål, som aldrig tidigare visats för allmänheten.

– Det är den största Kronblomsutställning som någonsin visats, berättar Lahrs Bergström från Föreningen Vinkelbodas vänner. Vi har otroligt mycket material och vi har haft fullt upp att välja ut vad vi ska visa. Till denna utställning har vi valt ut flera unika föremål som tidigare inte ställts ut.

Kronblom är en svensk tecknad serie som skapades av Elov Persson år 1927. Kronblom fördes 1968 vidare av Elov Perssons son Gunnar Persson. 2006 började även avsnitt tecknade av Gunnar Perssons son Jonas Persson publiceras i serietidningen 91:an. Det är alltså tredje generationen inom familjen Persson som tecknat serien och alster av alla tre kommer att visas upp.

Första numret av Kronblom kom ut som jultidning 1930. Det gjordes även två filmer med gräddan av dåtidens svenska skådespelare. År 1947 kom filmen ”Kronblom” med Ludde Gentzel i titelrollen och Dagmar Ebbesen som Malin. Medverkade gjorde även Sigge Fürst, Thor Modéen, Julia Caesar och Martin Ljung. 1949 kom en andra film ”Kronblom kommer till stan” med samma titelrollsinnehavare. Dessa två svartvita filmklassiker kommer att visas i Visholmen under vernissagelördagen, med fri entré!

Redaktör och skriftställare Stigbjörn Bergensten kommer att inviga utställningen. Flera representanter från Föreningen Vinklebodas vänner kommer även att närvara.

Tid för vernissage: lördag 2 december, kl 11.00-14.00.
Lokal: Askersunds Konsthall, Kulturhuset Sjöängen

Filmvisning i Visholmen:
Kl 11.30 Kronblom – 1947
Kl 12.30 Kronblom kommer till stan – 1949

Arrangör: Föreningen Vinkelbodas vänner, Norra Vätterbygdens kultur- och konstförening, Kulturhuset Sjöängen

Utställningen pågår till 4 januari 2024 och har öppet samtidigt som Askersunds bibliotek. Fri entré!

Kultur | Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login