Vernissage på If I could kill time to save eternity

By on 24 november, 2022
Bild: Örebro Konsthall

Det är konstnärsgruppen Gylleboverket som stå bakom utställningen If I could kill time to save eternity, som i morgon har vernissage på Örebro Konsthall med ett interaktivt performance på kuturgården.

”If I could kill time to save eternity” är en utställning av konstnärsgruppen Gylleboverket. För utställningen på Örebro konsthall består gruppen av konstnärerna Etta Säfve och Jona Elfdahl, som tillsammans med ett stort antal medverkande har arbetat undersökande i ett fältarbete och varande på platsen på den gamla byggskroten i Skåne där Gylleboverket har sin bas. Bland den övervuxna skroten har de under månader undersökt ritualer, besvärjelser och det performativa som transformativ kraft.

Utställningen som presenteras på konsthallen består av en videoinstallation och ljudverk.

Kanske är utställningen ett löfte om att förbinda sig med världen, eller en kärleksförklaring, till det vi bär i oss och det som bär oss i sig. Till kraften i att älska. Till livet som vill leva.

Medverkande

Byggteam: Sven Abrahamsson.

Foto: Fredrik Pusa, Etta Säfve.

Sång, musik och ritualer: Ola Rubin, Niklas Alexandersson, Johan Alexandersson, Per Viktor Hjalmarsson, Vilda Määtänen, Saai Chantem, Lava Chantem Mauritson, Robin Tidblom, Etta Säfve, Jona Elfdahl, Niclas Hallberg, Stina Pehrsdotter, Karla, Tide Bäckström Säfve, Olivia Mauritzen, Salomo Elfdahl, Issa Elfdahl, Bo Lönnå, Daniel Quartley, Lisa Säfve, Maurits Tistelö, Klara Wenner Tångring, lokalbefolkning i Tårnby, Danmark och lokalbefolkning från trakten runt Gyllebo i Skåne samt medverkande under vernissagen i Örebro.

Gylleboverket är både en konstnärsgrupp och en plattform för samtida konst och kultur med bas i en gammal industribyggnad på landsbygden i östra Skåne. De verkar i spänningsfältet mellan konstnärliga och performativa praktiker. Här möts konst, performance, konstfilm och filmkonst, djupekologi, permakultur, ekopedagogik liksom det rituella och det vetenskapliga fältet.

”Vi försöker förstå naturen genom vår egen natur. Utforskar vår förankring i världen och alla våra komplexa relationer till den. Vi är intresserade av att utforska rituell närvaro och vad det skulle kunna innebära. Riter och besvärjelser som ett löfte om att förbinda sig med världen. Det performativa och konstens transformativa potential, som en kraftplats för förändring och förankring.”

Vernissage på utställningen If I could kill time to save eternity i morgon 25 november kl. 17–19. Då bjuder Örebro Konsthall in till ett interaktivt performance på kulturgården, vid entrén till konsthallen. Under vernissagen bjuds det på mat och dryck. Drop-in och fri entré!

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Konsthall

You must be logged in to post a comment Login