Vernissage utställningen med Richard Brixel

By on 25 december, 2022
Foto: Per Johansson

Lördagen den 14 januari är det vernissage för Richard Brixels utställningen ”Vind och Vatten” i Askersunds konsthall.

Richard Brixel föddes i Stockholm 1943 och utbildade sig till skulptör på Konstfack under 60-talet, han kom sedan att leva och verka som konstnär under hela sitt vuxna liv. Han bodde länge i Vekhyttan utanför Örebro och de sista 35 åren av sitt liv på sin gård i Måla utanför Arboga. Brixels skulpturer finns representerade bl.a i Strandparken, Askersund och i Stadsparken, Örebro.

Vind och vatten präglade Brixels formspråk. För att levandegöra det statiska material som han arbetade i som skulptör, brons, strävade han efter att modellera in rörelse i ytan.

Richard Brixel efterlämnade sig ett stort antal skulpturer i brons, mixed media, lera och gips samt målningar och skisser. Vid hans bortgång 2019 bildades en stiftelse, Brixel Art Foundation, för att förvalta arvet av hans konstnärskap.

– Stiftelsen är glad för att ha möjlighet att i samband med flytten av skulpturen Hemfärd i Askersund få ställa ut några av Richard Brixels skulpturer i en utställning som fått namnet Vind och Vatten, säger Annica Andersson, intendent på Brixel Art Foundation.

– Att starta det nya året med en utställning av Richard Brixel, som var en internationellt verksam skulptör, känns bra. Vi har haft ett givande och roligt samarbete med stiftelsen under arbetets gång, säger Daniel Eriksson, förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid på Askersunds kommun.

» Mer information här «

Örebro län | Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login