Vettel vinner efter två depåstopp under strålkastarljuset i Abu Dhabi

Av på 4 november, 2013

Red Bull-föraren och nykorade världsmästaren Sebastian Vettel vann Abu Dhabis Grand Prix efter att ha startat på Pirelli P Zero i den mjuka, gulmarkerade gummiblandningen och sedan kört två stints på P Zero medium med vit dekor. Majoriteten av förarna startade på det mjuka däcket utom McLarens Jenson Button, Williamsföraren Valtteri Bottas, Saubers Esteban Gutierrez, Force Indias Adrian Sutil samt Kimi Räikkonen i Lotus, som tvingades starta längst bak på startgriden efter att ha blivit utesluten i kvalet på grund av ett tekniskt regelbrott.

Vettel tog starten och gjorde sitt första depåstopp från ledning på 14:e varvet, han bytte till mediumblandningen och återtog sedan sin förstaplacering. Force Indias Paul Di Resta gjorde den längsta inledningsstinten på det mjuka däcket, 20 varv, medan hans teamkollega Adrian Sutil körde längst på mediumblandningen och gjorde sitt stopp på 28:e varvet. Force Indias strategival gjorde att Di Resta slutade sexa och Sutil tia, från 11:e respektive 17:e startposition.

Vettels andra depåstopp, återigen för mediumdäck, skedde på varv 37 utan att tysken förlorade ledningen, han tog sedan målflaggen en halv minut före teamkollegan Mark Webber. Detta var tredje gången i år som Red Bull tog hem de första två platserna och dessutom teamets hundrade podiumplacering totalt. Ferraris Fernando Alonso använde en annorlunda strategi med en avslutande stint på 11 varv på det mjuka däcket, något som gjorde att han kunde köra om flera konkurrenter och sluta femma. McLarens Jenson Button gjorde 44 varv på sina mediumdäck och kunde ha klarat en enstoppsstrategi om han han inte tvingats i depå tidigt i racet med en skada på framvingen.

Pirellis motorsportchef Paul Hembery: ”Först vill vi gratulera Sebastian Vettel till segern i racet. Flera strategier kom till användning idag, med lite slitage och prestandaförlust för båda gummiblandningarna kunde förarna köra långa öppningsstints även på det mjuka däcket. Sebastian körde ett mästerligt race och vann utan att ha förlorat ledningen en enda gång. Han utnyttjade fördelen av att inte ha behövt använda mediumdäcken alls under kvalet, han hade alltså två helt fräscha set av mediumblandningen kvar till racet idag. Som vanligt såg vi en hög grad av grepputveckling i banan och fallande temperaturer allteftersom tävlingen fortgick, dock inte så mycket som vi förutsett.”

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in