Lina K Wiles årets mottagare av Sveriges Tvätteriförbunds Hållbarhetspris

Av på 7 februari, 2020

Berendsens hållbarhetschef Lina K Wiles är årets mottagare av Sveriges Tvätteriförbunds Hållbarhetspris.

​​​Lina har en lång bakgrund som forskare, strateg och konsult inom miljö- och hållbarhetsområdet. I december 2018 började hon som hållbarhetschef på Berendsen och sedan dess har drivit bolagets miljö- och hållbarhetsarbete på ett föredömligt sätt. Lina är utbildad naturvetare med en doktorsgrad i ekologi och ekotoxikologi från Lunds universitet. Hon har även arbetat sex år på Tetra Pak där hon bland annat hade ansvar för hållbarhetskommunikationen på de nordiska marknaderna.

I en traditionell och ibland tungrodd bransch har Lina nått igenom med hållbarhetsfrågorna genom att betona vikten av att hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten och vara tydligt integrerat i kärnaffären. Lina är en föredömlig representant för hela tvätteriservicebranschen och har starkt bidragit på resan i att förändra bilden av vår bransch.

Lina inledde sin resa på Berendsen med att konkretisera vad hållbarhet innebär för företaget, satte tydliga mål och aktiviteter kopplat till verksamheten och lanserade i slutet av 2019 en tydlig hållbarhetsstrategi som nu implementeras i organisationen.

​– Jag är så stolt över vad vi åstadkommit på så kort tid, men nu har vi ju bara värmt upp! Med nya strategin i ryggen tar vi nu fart på allvar och jobbar med hållbar omställning i hela bolaget. Det är en superspännande bransch att jobba i med enorma möjligheter att göra stor skillnad. Det ska vi ta vara på, säger LIna K Wiles. 

Ett av målen är att om tio år – 2030 – ska 100 procent av alla textilier som kasseras, återvinnas eller återanvändas, och att de ska vara helt tillverkade av hållbara och certifierade material. Ett steg för att förstärka Berendsens redan cirkulära affärsmodell.

Förutom lanseringen av hållbarhetsstrategin har Lina bidragit till att sätta Berendsen, och textilservicesektorn som helhet, på kartan genom att delta och föreläsa i olika forum som en förespråkare av hållbara cirkulära textila servicelösningar vilket har skapat ringar på vattnet även utanför den egna organisationen. 

Priset delas med Jonas Olaison – Miljö- och kvalitetschef på Textilia.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Berendsen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in