​Vartannat hem står tomt på julafton

By on 22 december, 2016

Varannan svensk kommer att lämna sitt hem tomt på julafton, enligt en färsk undersökning från If. Det innebär ett gyllene tillfälle för inbrottstjuvar, som är särskilt aktiva under långhelger. Samtidigt säger bara en av tre husägare att de kommer att ha någon som tittar till huset.

Julen är en familjehögtid och för många en anledning att åka bort och fira med nära och kära. I en undersökning med nära 3 500 svarande från försäkringsbolaget If säger hälften att de inte kommer att vara hemma på julafton. Nästan fyra av tio tänker fira hemma hos släktingar, medan några procent av de svarade reser utomlands eller till en stuga. Det betyder att hälften av alla svenska hem kommer att stå tomma på julafton i år.

Blekingebor är de som i störst utsträckning lämnar hemmet i jul, sex av tio uppger att de kommer att fira hos någon annan. Skåningarna verkar vara de mest hemkära – sex av tio väljer att fira hemma.

Tyvärr vet vi att inbrottstjuvar jobbar som intensivast då vi andra är lediga, just för att många åker iväg. Därför är det extra viktigt att hjälpas åt att hålla koll på våra hem under storhelger som jul, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ligger antalet anmälda inbrott i december högt över genomsnittsmånaden, år efter år. Bara i november, då vintermörkret på allvar lägger sig, har fler inbrott anmälts de senaste åren. I december 2015 anmäldes totalt 2 465 bostadsinbrott.

Av de svarande i Ifs undersökning har en dryg tredjedel någon som tittar till deras hus, oftast en granne, familjemedlem eller annan släkting. En av tio litar till hemlarmet, men över hälften tycker inte att behövs någon tillsyn alls.

Tjuvar vill helst slå till mot hem som ser tomma ut i områden där ingen verkar hålla utkik. Det är därför grannsamverkan fungerar, bara genom några enkla åtgärder går det att visa att man tillsammans har koll på området. Det skrämmer bort många tjuvar, säger Caroline Uliana.

Enkla knep som att be en granne som kommer att vara hemma i juldagarna ta in posten eller lägga sopor i soptunnan räcker långt. Bor man i hus kan man be grannen skotta utanför eller bara göra spår på uppfarten så att huset ser mer bebott ut.

De som vill kan också starta en mer organiserad grannsamverkan i området där man bor, information om hur man går till väga finns på samverkanmotbrott.se.

Ifs tips: Så skyddar du dig mot inbrott

  • Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
  • Lås dörren även när du är hemma.
  • Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.
  • Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login