15 procent av svenskarna saknar en reskamrat

By on 18 mars, 2023
Arkivbild

15 procent av svenskarna saknar en reskamrat, 4 skäl till att våga testa på ensamresande.

Att ekonomi och omvärldshändelser påverkar svenskarnas resande 2023 är de flesta överens om. Men även andra faktorer i ens närhet påverkar resefrekvensen, visar Tickets SIFO-undersökning.

Hela 15 procent uppger att de skulle resa mer 2023 om de hade haft någon annan att resa med, medan endast 5 procent föredrar att resa helt själva utan sällskap.

Ticket listar skäl till att våga prova på att resa ensam, så inte uteblivet sällskap hindrar en från att utforska världen.

– Vissa av oss reser hellre på egen hand och ser fördelarna med att slippa kompromissa, och skapa nya bekantskaper under resans gång om man vill. Dock är denna grupp liten, endast 5 procent föredrar ensamresande. 15 procent uppger att de skulle resa mer under 2023 om det fanns någon som ville resa med dem, vilket är synd. Vi tror fler skulle uppskatta ensamresande om man bara vågar testa, säger Vincent Goodbrand, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Nedan listas fördelar med att våga ge sig av på en resa utan resesällskap, trots att det kan kännas skrämmande och ovant på förhand.  

01. Du väljer själv när du vill vara social eller inte

Att resa med sällskap kan vara utvecklande för relationen – eller tärande. När behovet av egentid tränger sig på är det betydligt lättare att dra sig undan om du inte delar rum med någon. När det sociala behovet ökar är folk generellt mer öppna på resande fot än på hemmaplan, och du kan skapa nya vänskaper.

02. Du slipper kompromissa med dina resplaner

Ju färre personer i ditt resesällskap desto färre viljor. Du kan vara mer spontan och slippa tumma på hur just din perfekta semester ska se ut, efter dagsform och lust just den dagen. Ta en lång sovmorgon, ät en sen middag eller ställ in alla dagens planer – du bestämmer.

03. Du blir mer uppmärksam på omgivningen

När du reser ensam frigörs mer tid för reflektion och att ta in din omgivning. Du kan lättare komma ner i varv, och blir inte distraherad av andras synpunkter eller viljor. Du blir även den som behöver lära dig hitta rätt väg till stranden, restauranger och hotellet vilket gör att du tar in mer detaljer av omgivningen.

04. Du växer som människa

Om du tidigare varit nervös och orolig för att resa ensam, men tar steget att testa, kommer du växa som människa. Situationer som du behöver lösa på egen hand kan uppstå, och när du märker att det faktiskt går kommer självförtroendet att öka.

Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Ticket

You must be logged in to post a comment Login