3 av 4 svenskar: ”Jag är orolig för planetens framtid”

By on 14 maj, 2022

73 procent av svenskarna har klimatångest men bara hälften är redo att ändra sina vanor. Det visar Myrornas nya konsumentundersökning.

73 procent av svenskarna känner en stor oro inför planetens klimat och framtid. Samtidigt uppger 46 procent att de ogillar att ha på sig kläder som någon annan har ägt, enligt Myrornas konsumentundersökning.

Forskarna är dock överens om att långsamt mode är framtiden. Modeindustrin och fast fashion har nämligen en enorm miljöpåverkan. Enligt en studie gjord av Chalmers och flera andra universitet kan industrin stå för så mycket som tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Uppemot 92 miljoner ton avfall skapas och 79 miljarder kubikmeter vatten förbrukas varje år för att producera kläder. Det krävs kreativitet och samarbete mellan designers och tillverkare, olika intressenter och slutkunderna, skriver författarna till studien. 

Myrorna, en av Sveriges största second hand-aktörer, både initierar och välkomnar samarbeten med flera kedjor inom nyhandel, kommuner och andra aktörer för att låta hållbarhetstänket sippra sig in i fler led.

– Faktan talar sitt tydliga språk. Livslängden på ett genomsnittligt plagg är idag hälften så lång som vid millennieskiftet. Vi behöver ställa om. Genom att lämna in och handla det du behöver second hand bidrar du till en nödvändig cirkulär konsumtion och gör dessutom gott för din medmänniska. Allt vårt överskott går till Frälsningsarméns välgörenhetsarbete, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Myrorna

You must be logged in to post a comment Login