4 av 10 poliser planerar för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten

By on 26 maj, 2022
Arkivbild

Drygt 4 av 10 poliser (44 procent) gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Det är en ökning med åtta procentenheter sedan mätningen 2021. Liksom då är högre lön den enskilt viktigaste faktorn för att stanna kvar. Det visar siffror från en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Polisförbundet och som släpps inom kort.

− Polisbristen är fortfarande mer än kännbar och arbetsbördan är tung för många poliser. Många brinner för sitt yrke men när man inte känner sig rätt värderad i förhållande till de erfarenheter och kompetens man har så leder det till att allt för många ser sig om efter ett nytt arbete, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

57 procent av poliserna svarar att de är missnöjda med löneutvecklingen de senaste tre åren. Nästan en av tre känner sig tvingade att arbeta övertid för att få ekonomin att gå ihop.

Dessutom anser nästan 6 av 10 (57 procent) att det inte finns tillräckligt med karriär- och utvecklingsvägar för dem inom Polismyndigheten.

− Polismyndigheten måste bli en attraktiv arbetsgivare och polisyrket ett framtidsyrke – vi behöver se satsningar på fler poliser med en gedigen utbildning, tydliga karriär- och utvecklingsvägar tillsammans med höjda löner som motsvarar yrkets komplexitet och ansvar, säger Lena Nitz.

Om undersökningen

Statistiken kommer från en kommande medlemsundersökning som Novus Opinion har genomfört på uppdrag av Polisförbundet om arbetsbelastning samt syn på lön och attraktivitet. 2027 webbintervjuer genomfördes bland förbundets medlemmar i yrkesverksam ålder mellan den 3-29 mars 2022.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisförbundet

You must be logged in to post a comment Login