4 tips för att hålla fast vid nya bra vanor

By on 10 januari, 2023
Foto: Kvix

Det här med vanor.. Hur gör man egentligen för att hålla sig till nya bra vanor? Här kommer några bra tips, som kanske i sig inte känns så revolutionerande, men dem KAN bli det om du tar dem till dig och redan idag börjar med ett litet, litet steg mot din vision/stora förändring. Ett steg i taget och våga låt det ta tid, för det gör det.

1. Sätt konkreta, realistiska och specifika mål

Om det är träning du vill komma igång med kanske är det rätt att börja gå 10 000 steg om dagen som ett rimligt mål och inte springa en mil varje dag. Rimliga mål är mål som du kommer kunna klara av att nå. Så, vad är rimligt nu när du ska komma igång?

2. Fokusera på vanan, inte träningen

Varför du ska börja med din nya vana? Vad vill du ha ut av det, vilken effekt? Är det för att få mer energi och bli piggare i vardagen? Bli starkare och slippa smärta? Kunna delta i ett lopp? Gå ner i vikt? Svaret på frågan kan komma att hjälpa dig att göra rätt val när tunga omotiverade dagar kommer.

3. Ställ inte för höga krav

Ställ inte ett mål på att träna ett visst antal pass i veckan. Av den enkla anledningen att du när du nått målet bara är plus minus noll. Se istället all träning som ett plus och ha som mål att träna så mycket som du hinner/orkar. Skippa prestationsångesten och ställ in dig på hälsosamma krav på dig och din kropp!

4. Glöm stora förändringar – börja smått

Stanford-professorn BJ Fogg föreläser världen runt om vanor och vad det är som får oss att hålla och avsluta dem. Han menar att man inte ska börja med stora förändringar utan istället fokusera på små, enkla vanor som du på sikt kan bygga på. Det är ett sätt att repetera en vana och skapa ett nytt vanemönster, och inte utifrån motivation. Börja med små steg som sedan kan växa till stora förändringar på lång sikt.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Kvix

You must be logged in to post a comment Login