7726 nytt gemensamt nummer för att bekämpa bluff-sms

By on 28 november, 2023
Arkivbild

Telekområdgivarna har i ett gemensamt branschinitiativ tillsammans med Polisen, Tre och övriga mobiloperatörer tagit fram ett kortnummer för att rapportera bluff-sms och minska spridningen av bedrägliga sms.

Det nya projektet har fokuserat på att snabbt identifiera, och agera genom att lätt kunna rapportera misstänkta bedrägerier.

Arbetet inleddes tidigt våren 2023 med målet att utveckla tekniska lösningar för att bekämpa både spoofing och sms-bedrägerier. ”Spoofing” är när bedragare visar ett annat nummer än det de ringer ifrån, och ”smishing” är en kombination av sms och phishing.

Smishing använder sig av falska sms med länkar till sidor där bedragare uppmanar att uppge personliga koder. Det kan också handla om att bedragare sms:ar och försöker få personer att ringa ett falskt telefonnummer.

Som mobiloperatör vet vi att det är avgörande att snabbt få tillgång till information om misstänkt verksamhet. Med det nya numret kommer allmänheten kunna hjälpa till att rapportera misstänkta bluff-sms.

Kortnumret, 7726, motsvarar ordet SPAM på telefonens knappsats och har blivit globalt etablerat för att rapportera bluff-sms. Operatörerna jobbar snabbt för att hitta nya tekniska lösningar men en avgörande del av arbetet är också att så snabbt som möjligt få information från allmänheten om misstänkt verksamhet.

Vad ska du vara uppmärksam på?

  • Klicka inte på länkar i sms som du är det minsta osäker på.
  • Stäng sms:et och tänk efter om du faktiskt väntar på paket eller liknande.
  • Vid osäkerhet – ring företaget som påstår sig vara avsändare för att kontrollera om det är de som skickat sms:et eller inte.
  • Om du känner att det kan stämma, men att du är osäker, kan du prova att öppna motsvarande app, eller gå till tjänsten i en webbläsare för att kontrollera om du verkligen behöver ange kortuppgifter, betalning eller annat knutet till din beställning.

Om du fått ett sms som gör dig misstänksam och vill rapportera, gör så här:

  • Vidarebefordrameddelandet till kortnummer 7726.
  • På så sätt kan vi och andra operatörer få information om sms:et och dess innehåll och blockera de sms som syftar till bedrägeri från att skickas till fler personer.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Tre

You must be logged in to post a comment Login