Akuta förberedelser för att skydda miljontals människor från supertyfonen Odette i Filippinerna

Av på 17 december, 2021
Foto: Filippinska Röda Korset

En av årets starkaste tyfoner drar in över Filippinerna och hotar miljontals människor med förödande vindar och plötsliga översvämningar.

Filippinska Röda Korsets team i de östra delarna av landet arbetar dygnet runt för att förbereda räddningsfordon, första hjälpen-team, evakuerings- och säkerhetsutrustning samt nödhjälp med färdiglagade måltider, mediciner och dricksvatten. 

Tyfonen Odette har intensifierats snabbt under de senaste timmarna, vilket har lagt till brådskande nödförberedelser i en situation som redan försvårats av covid-19-pandemin. 

– Röda Korsets team hjälper akut när tiotusentals familjer bunkrar ner för den kraftigaste stormen de har mött i år. Frivilliga utrustar skyddsrum med filtar, första hjälpen-kit och mat. Filippinerna är tuffa men den här supertyfonen är ett bittert slag för miljontals människor som fortfarande återhämtar sig från förödande stormar, översvämningar och covid-19 under det senaste året, säger Richard Gordon, ordförande Filippinska Röda Korset.  

Tyfonen Odette är en av de kraftigaste stormarna som hotat Filippinerna på senare år. Miljontals människor bygger fortfarande upp sina hem och försörjning som förstördes av de åtta stora stormar som drabbade landet i slutet av förra året. 

– Denna monsterstorm är skrämmande och hotar att drabba kustsamhällen med full kraft. Vi är mycket oroade över att klimatförändringarna gör tyfoner mer våldsamma och oförutsägbara. Just nu handlar Röda Korsets arbete om att hjälpa människor att evakuera och få fram all den hjälp som behövs inför att stormen kommer, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.  

Filippinerna drabbas av i genomsnitt 20 stormar varje år. I oktober drabbade den tropiska stormen Kompasu mer än 200 000 människor i norra delen av landet och översvämmade tusentals hem.

Världen | Filippinerna
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in