Allan Runefelts skulptur flyttas till Lindesbergs lasarett

Av på 30 mars, 2021

Allan Runefelts bronsskulptur ”Pelle” flyttas från före detta vårdcentralen i Lindesberg (som nu byggs om till bostäder) till parken vid Lindesbergs lasarett. Region Örebro län ville överlåta skulpturen till Lindesbergs kommun som dock tackade nej varför statyn flyttas till en ny plats.

LindeKultur fick en fråga: ”Vad har hänt med Allan Runefelts skulptur som stod utanför gamla vårdcentralen i Lindesberg? Nu byggs lokalerna om till bostäder – och skulpturen är borta! Någon som vet något om detta?”

Karin Jarlborg – konsthandläggare på Region Örebro län: ”I och med att fastigheten såldes skulle skulpturen överlåtas till den nya fastighetsägaren, som dock inte önskade behålla skulpturen. Då valde vi att montera ned den och väntar nu på att återuppsätta den i parken vid Lindesbergs lasarett vilket kommer att ske under våren eller sommaren i år.”

Maria Fossen – fastighetsutvecklare på kommunala LIBO Lindesbergsbostäder AB och ansvarig för bolagets investeringar i offentlig konst: ”Det fanns en skada på konstverket enligt besiktningen som gjordes av Region Örebro län. Eftersom vi behövde platsen för att tillskapa lägenheter så var vi tvungna att demontera den och med tanke på den skada den hade såg vi inte ett intresse från vårt håll att restaurera och behålla den.”

Skulpturen finns nu i förvaring på Lindesbergs lasarett i väntan på att placeras ut i lasarettsparken.

Allan Runefelts bronsstaty ”Pelle” flyttas till Lindesbergs lasarett. Foto: Karin Jarlborg (Region Örebro län)

Allan Runefelt (1922-2005) började sin konstnärliga verksamhet tidigt och kom redan som 17-åring in på Konstakademien. 1968 köpte Allan och hustrun Inger en gammal skola i Björkhyttan utanför Lindesberg. Där vistades han och hans familj under sommarhalvåren och där har många av hans större arbeten utförts. Allan Runefelt har utfört många offentliga arbeten i Sverige – bland annat ”Gubben med geten” som finns i flera exemplar runt om i landet (bland annat i Örebro), ”Tjuren” i Västerås, ”Frö och Freja” i Frövi och ”Ungdom” utanför Lindesbergs stadsbibliotek (som tidigare stod utanför Lindesbergs Museum).

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in