Alvina Herbinger Rygne tilldelas kulturpriset

By on 22 december, 2022
Alvina Herbinger Rygne tilldelas kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 2022 i kategorin Årets nykomling
Skärmdump från Folkmusikuppspel - Alvina Herbinger Rygne, Marie Hamborg och Christian Mohr Levisen på Youtube

Alvina Herbinger Rygne tilldelas kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 2022 i kategorin Årets nykomling, Alvina är 22-åringen som blev utnämnd till riksspelman på första försöket. En välförtjänt bedrift för Alvina, som har spelat fiol i nästan hela sitt liv.

Alvinas musikaliska bana började på Betelkyrkans musikskola och Örebro Kulturskola och juryn vill med priset uppmuntra Alvina att fortsätta sin musikaliska bana.

Under torsdagseftermiddagen överraskades Alvina i liveradio på P4 Örebro av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson. Lennart delade ut ett diplom och läste upp motiveringen till en förvånad pristagare.

Motivering

”Det är inte många 22-åringar som kan titulera sig riksspelman, men det kan Örebrobördiga Alvina Herbinger Rygne. Fiolen har följt Alvina i hela sitt liv, hon har under lång tid spelat fiol på Örebro Kulturskola och startade redan som femåring på Betelkyrkans musikskola.   

För att utnämnas till riksspelman måste man besitta en teknisk skicklighet och även kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde, vilket Alvina har bevisat med bravur att hon gör. Som ett bevis på detta gav Zornmärkesjuryn Alvina den musikaliska utmärkelsen ”Zornmärket” i valören silver på första försöket.  

Just nu studerar hon sista året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, på folkmusiklinjen och förbereder sig för att ge sig ut i det professionella musiklivet. Juryn vill med detta pris uppmuntra Alvinas fortsatta musikaliska bana. ”

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 

Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier. ”Årets nykomling” delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja dennes/dessas utveckling inom kulturområdet.  Alvina är den sjunde pristagaren sedan “Årets nykomling” började delas ut 2016.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun
Mer information om priset på orebro.se/kulturpriset.

You must be logged in to post a comment Login