Årets första utställare i Nora konsthall

By on 10 januari, 2023
Jan Hermansson visar måleri och är årets första utställare 2023 i Nora konsthall.
Bild: Nora kommun

Jan Hermansson är årets första utställare i Nora konsthall, Jan är målare och bor i Ramshyttan. Han började måla i 50-årsåldern och via kvällskurser i kroki för Karin Boij och i måleri för Jesper Blåder kom Jan in på Örebro konstskola 2017 och gick där i tre år.

Idag ingår han i konstkollektivet F2 i ateljéhuset på Fogdegatan i Örebro.

Jan målar i olika stilar, både figurativt och abstrakt. Hans måleri har starkt fokus på linjen och många verk består nästan uteslutande av ränder och färgfläckar. Påverkad av ett möte med målningar av den koreanske målaren Yun Hyong Keun började Jan använda maskeringstejp och förtunna färgen för att skapa fransiga konturer och att måla direkt på duken utan grundfärg.

Jan har efter Konstskolan haft utställningar varje år i Örebro län, bland annat på Konstfrämjandet i Örebro, Konsthallen i Örebro (samlingsutställning), Lindesbergs bibliotek och flera somrar på Galleri Skrekarhyttan.

Han skriver: Min utställning blir en blandning av helt nya verk och några som har något år på nacken. Alla målningar utom en har aldrig visats tidigare (med undantag för sociala medier).

….

Elin Sörman, kultursekreterare Nora kommun, lärde känna Jan när han blev medlem i Ljusstråk och började ställa ut under kulturrundan i och omkring Nora. Det som är spännande med Jans konstnärskap är hans bredd och olika uttryck, samtliga av hög kvalitet. Man vet aldrig vad man kommer mötas av när man åker till en av hans utställningar. Den utställningen som jag genom åren fastnat mest för var när han skapade kring temat Kennedymordet.

Utställningen öppnar 21 januari kl 11-13 och pågår till den 11 februari, i Nora konsthall, biblioteket.

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa Nora kommun

You must be logged in to post a comment Login