Årets majblomma ger hopp om fred

By on 22 januari, 2023
Majblomman 2023 är designad av Elsa Schymberg, 12 år.
Bild: Majblomman

Majblomman 2023 är här! 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad har designat 2023-års majblomma, hennes vinnande design heter ”Fred på jorden” och går i grönt, blått och orange.

I dag har majblomman 2023 avslöjats av 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad. Elsa är vinnare av barnrättsorganisationen Majblommans designtävling, och har låtit havsblå och gräsgröna kronblad samsas runt en orange pärla. Tanken bakom färgerna är lika allvarlig som aktuell.

– Ja, jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orangea alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, säger Elsa.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell håller med:

– Våra barn är oroliga för framtiden, på en helt annan nivå än förut. Elsas majblomma är ett uttryck för det. Samtidigt är majblomman samma symbol för barns kraft som den varit i över 100 år. När barn säljer majblommor engagerar de sig mot barnfattigdomen i Sverige, och i år är det viktigare än någonsin. 

Årets fattigaste dag ur barnperspektiv

Att majblomman presenteras 19 januari är ingen slump. Dagen innan årets första barnbidrag brukar kallas årets fattigaste för barnfamiljer i ekonomisk utsatthet. 

Under det gångna året har Majblommans volontärer rapporterat om ökande behov bland barn. Familjer med skör ekonomi har fått allt svårare att få ihop pengar till det mest nödvändiga. De senaste siffrorna visar att Majblomman ger över 31 miljoner kronor till barns behov, och att en betydande del gäller kläder och skor.

Vår uppskattning är att basala behov ökar, de oroliga tiderna märks tydligt för de mest utsatta i samhället.

Elsa Schymbergs majblomma var ett av tusentals tävlingsbidrag som skickades in till barnrättsorganisationen förra året.

Den 18 april är det dags för barn över hela landet att börja sälja majblommor.

Sverige
Örebronyheter

Källa Majblomman

You must be logged in to post a comment Login